Nordkoreas Kim rensar ut bland USA-personal
TT-Reuters
Uppdaterad 2019-06-03 | Publicerad 2019-05-31
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un verkar mer missnöjd än tidigare känt med samtalen med USA:s president Donald Trump i februari.
Högt uppsatta medarbetare som varit inblandade i förhandlingarna syns inte längre till.
Kim Jong-Uns särskilda USA-sändebud Kim Hyok-Chol och diktatorns närmaste man Kim Yong-Chol, som lett relationerna med Sydkorea och USA, är inte längre kvar på sina poster.
Enligt uppgifter till den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo har den förstnämnde blivit avrättad och den senare ska ha satts i arbetsläger.
Ytterligare tre medarbetare, som alla var närvarande vid toppmötet i Vietnams huvudstad Hanoi i februari, har satts i arbetsläger.
I april rapporterade den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att Kim Yong-Chol avsatts, då utan förklaring. Enligt de nya uppgifterna anklagas han för att ha spionerat för USA:s räkning, rapporterar Reuters.
Rykten och spekulation
Sanningshalten i de nya uppgifterna är svårbedömd, enligt Nordkoreaexperten Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.
– När man får höra de här oerhört spektakulära ryktena ska man nog vara försiktig med att dra för stora växlar, säger han.
– Men det har skett en förändring i systemet, från säkerhetstjänsten till utrikesministeriet. De gamla förhandlarna är mer eller mindre utbytta. Men om de har avrättats eller inte, och i så fall hur många, är spekulation.
Felbedömningar
Efter ett till synes fruktbart möte mellan Nordkorea och USA i fjol, då händer skakades och avtal slöts, strandade relationen när Kim Jong-Un och Donald Trump möttes igen i februari. Sammankomsten avbröts i förtid, och den nordkoreanska regeringen beskyllde sedan USA, dess utrikesminister Mike Pompeo och nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton för att ha skapat "ett klimat av fientlighet och misstroende".
Att det sedan skedde en utrensning – med avrättningar eller inte – inom den nordkoreanska regeringen kan tolkas som att Kim Jong-Un fått en felaktig bild av förhandlingsläget, säger Niklas Swanström.
– Jag skulle tolka det som att det finns ett missnöje i Nordkorea med hur förhandlingarna sköttes på lägre nivå. Det här var inte alls vad Kim Jong-Un hade förväntat sig. Det verkar som att förhandlingsteamet som åkte till Washington innan Hanoimötet gjorde felbedömningar och gav Kim Jong-Un information som han upplever som felaktig.
Sydkoreanskt statsbesök
I Sydkorea finns alltjämt förhoppningar om att samtalen mellan Nordkorea och USA ska återupptas.
Den 14 juni kommer Sydkoreas president Moon Jae-In till Sverige på ett statsbesök. Det är troligt att Nordkorea, där Sverige har en ambassad och agerar som diplomatiskt ombud för USA, kommer att diskuteras.
– Jag tror att det man framför allt kommer att diskutera är Sveriges roll och vad Sverige kan göra. Sydkoreanerna är väldigt intresserade av vad Sverige vet och inte vet, säger Niklas Swanström.