Blixtnedslag i villa

avAndreas Ekström

SMHI har gått ut med varningar om kraftigt regn- och åskoväder.

Under tisdagen slog en blixt ner i en villa i Mölnlycke.

– Det är inga skadade, men det brinner på andra våningen, säger Sara Rosenquist, ledningsoperatör Storgöteborgs räddningstjänst.

SMHI har varnat för kraftiga regn- och åskskurar under tisdagskvällen i stora delar av Västsverige. Larmet om blixtnedslaget kom in till räddningstjänsten klockan 15.49.

– Det ska brinna på andra våningen, upp mot vinden, inga skadade, det är vad jag vet för tillfället, säger Sara Rosenquist.

Vid 16.30 arbetade med invändig släckning.

– Vi arbetar för fullt jag vet inte om branden är under kontroll än, säger Bosse Johansson, ledningsoperatör Storgöteborgs räddningstjänst.

Villabranden är vid 18.30-tiden under kontroll och de flesta enheterna har lämnat platsen.

– Vi har en station på plats som arbetar med eftersläckningen, säger Dan Lindqvist, ledningsoperatör på Storgöteborgs räddningstjänst.

SMHI varnar

Tidigare under tisdagen drabbades delar av Danmark av kraftiga åskskurar. Ovädret rörde sig sedan upp mot västkusten och under kvällen kan det bli rejäla åskskurar lokalt och det väntas upp till 30 millimeter regn.

– Vi gick ut med en risk om kraftigt regn lokalt. Det här är en väldigt osäker prognos men vissa delar kan drabbas av en del åska och kraftigt regn, vi brukar kalla det för ett riskbegrepp, säger Malva Lindborg, jourhavande meteorlog SMHI.

När SMHI har tittat på prognosen under dagen har man sett att det ändrat sig lite.

– Det verkar som om det kraftigaste regnet kommer att hamna ute till havs. Men som sagt det är fortfarande en väldigt osäker prognos, framförallt de närmsta timmarna, säger SMHI:s meteorlog.

Det är de senaste dagarnas varmaste väder som har orsakat det plötsliga regnovädret.

– Det här påminner om åskskurarna som vi kan få i slutet av augusti. När det har varit varm och fuktigt en tid så bildas det lätt den här typen av åskskurar. Det är vanligare i slutet av sommaren men kan även förekomma nu i maj, säger Malva Lindborg.

”Jättemycket larm”

Strax efter halv fem talade Aftonbladet med Storgöteborgs räddningstjänst, som då hade fått in en hel del larm om ovädret som var på väg in över regionen.

– Jag har inte tid att prata nu, vi får in jättemycket larm om vädret just nu, säger Bosse Johansson.

Vid 18-tiden verkade det som om det värsta ovädret hade dragit förbi.

–Det var lite stökigt för dem som jobbade innan oss. En hel del automatlarm, det blir så när det åskar. Men nu verkar det ha lugnat ner sig, Dan Lindqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mölnlycke

Bränder

Göteborg

AB Voice