FN varnar för hungersnöd i virusdrabbat Jemen

TT-AFP

Publicerad 2020-07-22

Jemens befolkning hotas av matbrist till följd av en rad faktorer som coronapandemin, inbördeskrig och gräshoppsinvasion. Arkivbild.

Akut matbrist förväntas öka kraftigt i krigshärjade Jemen, som drabbats hårt av coronaviruset, varnar FN i en ny rapport.

Rapporten, som endast talar om läget i Jemens södra delar, förutspår att antalet människor som hotas av akut matbrist kommer att öka från två miljoner vid början av 2020 till över tre miljoner i slutet av året.

Ekonomisk nedgång, väpnad konflikt, översvämningar, gräshoppsinvasion och nu det nya coronaviruset – det är alla faktorer som gemensamt skapat den kris om landet nu står inför.

– Vi måste agera nu. Varningssignalerna har återkommit och med coronaviruset i blandningen så kan det bli mycket värre om humanitära åtgärder låter vänta på sig, säger Laurent Bukera, Jemenchef för FN-organet Världslivsmedelsprogrammet (WFP).

WFP har tidigare uppskattat att över 20 miljoner av Jemens 27 miljoner invånare saknar säker tillgång till livsmedel. Tio miljoner av dessa uppskattas lida av akut matbrist.