Coronaviruset

Björn Olsen: Jag trodde inte på munskydden

Professorn om sina misstag och önskan om att jobba för Folkhälsomyndigheten

Av: 

Sara Milstead

NYHETER

En sekt som orsakat människors död – helt i onödan.

Björn Olsen gick hårt åt Folkhälsomyndigheten i sitt sommarprat i P1.

Men professorn medger nu att även han haft fel i fråga om covid-19-pandemin.

Och att han gärna själv suttit med i myndighetens expertgrupp.

Folkhälsomyndighetens mesta kritiker höll inte tillbaka i sitt sommarprat i p1. Han anklagade myndigheten för att vara en sekt som med sin envisa strategi orsakat människors för tidiga död. Det mesta blev fel som hade kunnat gå fel.

Och medierna var lydiga medlöpare.

Reaktionerna på programmet lät inte vänta på sig, både negativa och positiva. Men denna onsdag, två dagar senare, är det lugnare. Drevet har lagt sig. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, vilar upp sig i Umeå (”jag har gömt mig här”). Vi gör intervjun via telefonen.

– Det har varit turbulent. Jag trodde inte att medierna skulle vara så snarstuckna. Jag trodde nog att de skulle tåla lite mer, säger han och skrattar lite.

Han syftar på sin kritik i programmet mot journalisternas rapportering om Folkhälsomyndigheten. Framför allt presskonferenserna saknade vassa frågor.

Vilka frågor anser du borde ha ställts, som inte ställdes?

– Frågan om asymtomatisk smittspridning, exempelvis.

Vad menar du då?

– Att man kan vara helt symtomfri smittbärare. Det är något som nu har blivit väldigt tydligt. Det har vi sett i våra undersökningar och utländska undersökningar också. Man kan verkligen sprida smitta utan att ha symtom. Särskilt i trånga utrymmen. Det är där munskydd kommer in, säger han.

– Det kan förhindra smitta. Inte till 100 procent, men kanske till 60 procent. Tillsammans med andra åtgärder kan det bli ganska bra.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

Men du sa själv i januari i Morgonpasset i P3 att mask inte fungerar. Du sa: Det finns inga skäl att springa runt med ansiktsmask. Det finns inga rationella eller vetenskapliga skäl att ha mask.

– Jag trodde inte på munskydden. Och då man måste sätta detta i kontext. För folk hade munskydd under näsan, över pannan, överallt. Sedan har vi gjort ett enormt kunskapslyft de här senaste månaderna. Jag hade fel, Folkhälsomyndigheten hade fel, många hade fel. Men då måste man vara beredd att ändra sig.

Men de vetenskapliga studierna kring masker har knappast ändrats på så kort tid.

– Åjo. Det har kommit så många studier på detta. Man kanske inte kan utvärdera hur många procent munskydden hjälper till, men man kan se att åtgärderna tillsammans fungerar.

– Där har vi lärt oss väldigt, väldigt mycket.

Är det inte med risk att låta efterklok? I januari och mars hade vi inte den här kunskapen.

– Visst, visst. Men vi började ju förespråka munskydd lite längre fram när det började komma data på att detta fungerar. Det är det som är vetenskapen, man måste byta fot ibland. Vi vinner ny kunskap hela tiden.

– Hur många gånger har inte jag reviderat uppfattning om det här viruset under resans gång?

I dag har Sverige en låg smittspridning och låga dödstal. Vilka åtgärder borde vi vidta nu?

– Nu ska man hålla i, och hålla i de åtgärder med social distansering som vi vidtagit. Och man måste förstå att en pandemi ofta håller på längre än sex månader. Den har extremt dynamiskt förlopp. Och att det är människors beteenden som ökar smittan, inte viruset i sig. Där handlar det om att kommunicera detta på rätt sätt, och där tycker jag Folkhälsomyndigheten har gjort ett bra jobb.

Man i munskydd och statsepidemiolog Anders Tegnell.

Du pratade i P1 om att Folkhälsomyndigheten är sekteristisk, att det behövs oliktänkare.

– Ja, en djävulens advokat. I alla forskargrupper har man det, man behöver någon som säger: ”Stopp, hur kan vi verkligen lita på det här?”.

Hade du velat vara den personen?

– Ja, det hade jag gärna velat vara. Finns det annan aspekt på det här, en annan vinkel? Och det är fler med mig som hade velat det.

Känner du personligen bitterhet kring det, att du inte var med i expertgruppen?

– Nej nej, får man den känslan? Nej, inte alls, jag är inte bitter på något sätt, det är som det är nu. Det är bara tragiskt att det är många människor som har dött och som har dött i onödan, anser jag. Vi har dödstal som ligger långt över våra grannländer. Då måste man fundera på varför det är så i det här landet. Den frågan borde ha kommit upp på bordet oftare.

Men inga nordiska länder har använt munskydd i någon större utsträckning.

– Nej, vi har ingen tradition av det i skandinaviska länder. Återigen, det är inte en 100-procentig lösning. Men det ger additiva effekter.

Kommer vi att få se en ökad spridning i höst, tror du?

– Vi kommer inte att få se en ordentligt ökad spridning i Sverige, det tror jag inte. Men vi kan få regionala utbrott. Särskilt när vi samlas efter semestern.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Sverige

Folkhälsomyndigheten

Björn Olsen

Munskydd

Covid-19

Döden