Polischefen om våldsbrotten bland unga: ”Frustrerande”

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Regionpolischefen Carin Götblad kräver handling.
Foto: LOTTE FERNVALL
Regionpolischefen Carin Götblad kräver handling.

Antalet anmälda våldsbrott där gärningspersonerna är under 15 år fortsätter att öka.

Samtidigt utsätts brottsoffer och deras familjer för hot och trakasserier.

– Kartläggningar och kunskap finns - nu är det handling som gäller, säger Carin Götblad.

Allt fler unga begår brott som personrån, misshandel, olaga hot och trakasserier. Enligt polisen väljer också många av ungdomarna att fortsätta sin brottsliga bana.

I samband med den nationella Barnafridskonferensen berättade Carin Götblad, regionpolischef, att hon vill se ett ökat föräldraansvar och att kommunerna hittar en ordning för att med större tydlighet fångar upp kriminalitet hos barn.

– Det är oerhört frustrerande för poliserna på fältet att se hur dessa tonåringar fortsätter sin brottsliga bana samtidigt som allt fler unga brottsoffer och deras föräldrar inte får någon som helst upprättelse, utan tvärtom blir allt räddare för att anmäla, säger regionpolischef Carin Götblad i samband med den nationella Barnafridskonferensen.

Foto: Aftonbladet
Carin Götblad.

En ökning med hela 28 procent

I hela landet har antalet anmälda brott där minst en person är under 15 år ökat med 17 procent sedan 2018. Sedan 2016 är den siffran hela 28 procent.

I region Mitt, där Uppsala ingår, har antalet anmälda brott där minst en person är under 15 år ökat med hela 28 procent sedan 2018, och jämfört med 2016 är den siffran 38 procent.

När det gäller våldsbrott har antal anmälda brott inom region Mitt nästan fördubblats (49 procent) sedan 2016.

– Vi har väldigt många barn som berättat att de farit oerhört illa i samband med våldsbrott, till exempel personrån, misshandel, olaga hot och trakasserier. Om det här skulle ske mot oss vuxna på väg till eller från arbetet skulle det vara helt oacceptabelt, så varför agerar vi inte så när det gäller unga, fortsätter Carin Götblad.

Publicerad:

LÄS VIDARE