Unga om ökad smittspridning: ”Är inte förvånad”

Det är bland unga vuxna som nya fall av covid-19 ökar mest just nu.

En utveckling som varken är förvånande eller särskilt oroväckande enligt flera unga som Aftonbladet pratat med.

– Jag tror ingen i min ålder bryr sig längre, säger Felicia Romano Güemes, 18.

Sedan en tid tillbaka har Sverige haft en nedgående trend med mindre antal nya insjuknade, iva-vårdade patienter och dödsfall. Men enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten ser man nu en viss ökning av covid-19 i åldersgruppen 20–29 år.

– Att smittan ökar i just den åldersgruppen kan vara ett orosmoment, eftersom det var via samma åldersgrupp som smittan började spridas till andra grupper i början av pandemin i Sverige, sa statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare i veckan.

”Är ganska oförsiktig”

Skälet till ökningen är oklar, men enligt Elsa Prigorowsky, 24, som under fredagen var en av många besökare i Tantolunden i Stockholm, är den inte förvånande.

– Ser man sig runt omkring här så är det inte otänkbart att smittan ökar bland unga. Jag märker med dem jag umgås med i min egen ålder att man är ganska oförsiktig, säger Elsa Prigorowsky.

”Folk är desperata efter närhet”, säger Elsa Prigorowsky, 24.
”Folk är desperata efter närhet”, säger Elsa Prigorowsky, 24.

Blivit mindre försiktig

Flera unga besökare på stranden som Aftonbladet talat med menar att de i början av pandemin var försiktiga men sedan släppte på restriktionerna när semestern började.

– I början var det mer hälsningar med armbågarna men nu bara senaste månaden har jag nästan gått tillbaka till att umgås som jag gjorde för ett halvår sedan, säger Luka Paravinja, 27.

”I början var det mer hälsningar med armbågarna”, säger Luka Paravinja, 27
”I början var det mer hälsningar med armbågarna”, säger Luka Paravinja, 27

Felicia Romano Güemes, 18, tror att den ökade smittspridningen bland unga kan bero på att man slutat vara orolig.

– Ingen av mina kompisar bryr sig längre. Man har med sig handsprit men alla går fortfarande på barer. Det är mer ett samtalsämne än att man bryr sig på riktigt, säger Felicia Romano Güemes.

Även klamydiafallen ökar

Förutom att unga i högre utsträckning smittas av covid-19 ökar dessutom antalet klamydiafallen i Sverige. Enligt Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten kan ökningen hänga ihop med mindre distansering bland unga.

”Jag tror ingen i min ålder bryr sig längre”, säger Felicia Romano Güemes, 18
”Jag tror ingen i min ålder bryr sig längre”, säger Felicia Romano Güemes, 18

– Jag tror att folk är desperata efter närhet så jag kan tänka mig det säkert är mycket onlinedejting just nu, Elsa Prigorowsky, 24.

– Det låter väldigt konstigt men det kan ju vara så att man tänker mer på att tvätta händerna men sen glömmer att använda kondom, säger Luka Paravinja, 27.

Publisert:

LÄS VIDARE