Löfven i Washington Post: Vaccin för alla

TT

Uppdaterad 2020-07-16 | Publicerad 2020-07-15

Både Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har skrivit under en artikel som publicerats i Washington Post. Bild från onsdagen, då de båda möttes i Stockholm.

Ett vaccin mot covid-19 måste vara tillgängligt för alla världens länder, skriver statsminister Stefan Löfven tillsammans med ledare för flera länder i Washington Post.

"Med världen mitt i den dödligaste pandemin i det 21:a århundradet, med ett stigande antal fall på global nivå, är immunisering vår bästa chans att få slut på pandemin hemma och ute i världen – men bara om alla länder får tillgång till vaccinet", heter det i artikeln.

Den är förutom Stefan Löfven undertecknad av bland andra Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Sydkoreas president Moon Jae-in, Sydafrikas president Cyril Ramaphosa och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.

Artikelförfattarna pekar på vikten av att redan nu sätta upp transparenta, rättvisa och vetenskapligt grundade principer för hur ett eventuellt vaccin ska fördelas: "Var du lever borde inte avgöra om du lever, och global solidaritet är centralt för att rädda liv och skydda ekonomin".

"Vi ber ledare från alla världens länder att förbinda sig till en rättvis distribution av covid-19-vaccinet, grundat i en anda av en större frihet för alla", avslutas artikeln.