Coronaskugga över turism och valkamp i Paris

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Wiktor Nummelin/TT
Tomt och stilla är det vid Louvren i Paris sedan coronaviruset fått mängder av turister att stanna hemma.

Höger eller vänster har plötsligt hamnat i skymundan när Frankrike förbereder sig för helgens kommunalval.

Coronaviruset skrämmer många – och får presidenten att tv-tala om behovet av enighet och solidaritet.

Paris är stilla som nästan aldrig förr.

Den annars så ihärdiga trafiken har mattats av och vid Louvren är det så folktomt att vakterna till och med försöker locka till sig besökare att ställa sig i kön till det berömda museet.

Gott så, tycker somliga.

– Det är lugnt och skönt, konstaterar Luisa och Georg från Bayern i Tyskland.

Deras turistvecka i Paris var beställd och betalad sedan länge och den snabba utvecklingen på coronafronten har inte fått dem att stanna hemma.

– Varför oroa sig? Vi kan drabbas av coronaviruset hemma också eller någon annanstans. Då kan vi lika gärna åka till Frankrike, tycker Georg.

"En katastrof"

Många har ändå avbokat och ställt in. Våren i Paris brukar locka enorma turistmängder. Totalt räknade huvudstadsområdet in 50 miljoner turister under hela 2019.

I år är det helt annorlunda.

Corona-spridningen i Kina fick först de många kinesiska turistgrupperna att stanna hemma, följt av koreanerna och japanerna. Nu har turen kommit till européerna och amerikanerna.

– Det börjar kännas som en katastrof. Det är värre än strejkerna och de gula västarna, säger hotelldirektören Rachid Saidi till nyhetsbyrån AFP, och visar upp en bokningsminskning i mars på mellan 30 och 40 procent.

Macron talar

Frankrike tillhör de värst coronadrabbade länderna i Europa, med närmare 2 500 fall och drygt 40 döda.

Utbrotten har främst drabbat två regioner: Oise, en bit norr om Paris, och Haut-Rhin, vid gränsen mot Tyskland och Schweiz.

Myndigheterna har redan varslat om att större spridning sannolikt är att vänta.

– Det här är den värsta hälsokrisen vi stått inför under de senaste 100 åren, sade president Emmanuel Macron i fransk tv på torsdagskvällen.

– Därför ber jag alla över 70 år, alla som lider av kroniska sjukdomar och handikapp att från och med nu hålla sig hemma så mycket som möjligt, säger Macron, som gett order om att stänga alla daghem, skolor och universitet från och med måndag.

Oro för valet

För fransk del har coronaviruset skapat ett särskilt huvudbry. På söndag är det tänkt att invånarna ska rösta fram nya borgmästare och fullmäktigeledamöter i landets 35 000 kommuner.

En hel del väljare lär dock dra sig från att besöka vallokalerna.

– Vi har haft många här som varit inne och frågat och undrat. Många är oroliga, berättar Bruno Delgado på högerkandidaten Rachida Datis väljarmottagning i Paris.

I en opinionsmätning från förra helgen säger 28 procent av de tillfrågade att de inte tänker rösta, på grund av coronaviruset.

– Och även i normala fall brukar intresset för kommunalvalet vara ganska lågt, säger Delgado.

"Leve Frankrike"

Hittills har myndigheterna envist hållit fast vid att valet ändå ska hållas som planerat. Särskilda instruktioner har gått ut om att bunkra upp med handsprit i vallokalerna och tydligt utmärkta begränsningar för var väljarna får gå och stå.

President Macron uppmanar till solidaritet och enighet.

– Jag räknar med er, under de närmaste dagarna och veckorna. Alla har sin roll att spela. Den här krisen behöver leda till en mobilisering av solidaritet. Vi håller ihop. Leve republiken, leve Frankrike! avslutar Macron sitt tv-tal till folket.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE