Malmö

Nämnden flaggar för stort biblioteksbehov

Av: 

Robert Rosén

Lindängenbiblioteket rustades upp 2018, men ett nytt bibliotek behöver likväl byggas i stadsdelen.
Lindängenbiblioteket rustades upp 2018, men ett nytt bibliotek behöver likväl byggas i stadsdelen.

NYHETER

Behovet av nya bibliotek i Malmö är stort.

Kulturnämnden menar att flera stadsdelar behöver nya bibliotek de kommande åren.

– Man kan ha mycket önskningar och tankar men nu har vi sammanfattat var vi ser att behovet är som störst, säger Amanda Onsberg Brumark (L), vice ordförande i kulturnämnden.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att Malmö går mot rikstrenden, genom att bevara folkbibliotek. Man kunde då även berätta om utbyggnaden av Rosengårdsbiblioteket och att planer på såväl upprustningar som etableringar av nya bibliotek var aktuellt.

När kulturnämnden sammanträdde på onsdagen antog man också en plan för utbyggnaden av bibliotek i staden.

Behovet av nya bibliotek eller upprustningar av befintliga bibliotek är enligt nämnden som störst på Rosengård, Lindängen, Kirseberg, Värnhem och Östervärn.

Renoverades i fjol - vill nu se nytt

Upprustningen av biblioteket på Rosengård ska stå klart hösten 2021. När det gäller de andra områdena där nämnden ser ett stort behov ligger det än så länge bara på planeringsstadiet.

– I dagsläget är det bara Rosengård som är beslutat. Det här är en plan som ska ge oss en kartläggning av var behovet är som allra störst. Sen när besluten kring det kommer återstår att se, säger Amanda Onsberg Brumark (L), vice ordförande i kulturnämnden.

Biblioteket på Lindängen genomgick en renovering så sent som 2018, men trots det ser man ett behov av ett nytt och större bibliotek inom den kommande femårsperioden.

– Det har mycket med socioekonomiska förhållanden att göra. I dagsläget ser vi inte lokalen och allting som optimalt, så det har mycket med det att göra, säger Amanda Onsberg Brumark.

”Lite av en vit fläck”

Förutom Kirseberg, Värnhem och Östervärn ser nämnden även ett behov av ett bibliotek i Nyhamnen inom de kommande åren. Som potentiella platser för nya bibliotek i områdena nämns Järnvägsverksstäderna, Sege Park och Entré, där de sistnämnda visat intresse för att öppna upp ett bibliotek i sina lokaler.

– Det har dels mycket med befolkningsutvecklingen att göra men det är också socioekonomiska förhållanden som gör att de här områdena är i behov av bibliotek. Vi vill att alla Malmöbor ska ha nära till bibliotek. När vi ser på de här områdena är det lite av en vit fläck på kartan. Det behövs en större närhet till bibliotek i områdena.

På längre sikt menar man även att det finns behov av nya bibliotek i Hyllie, Västra Hamnen och Limhamn eller Bunkeflostrand, med anledning av befolkningsökningen i stadsdelarna.

Exakt hur många nya bibliotek Malmö behöver, och hur många befintliga som kan rustas, upp är däremot oklart.

”Ett slags mål”

– Det kan jag inte svara på på rak arm. Det handlar nödvändigtvis inte om antal utan om behovet som planen utgår ifrån.

Medan kulturnämnden ser ett stort behov av nya bibliotek brottas Malmö stad med potentiella nedskärningar. Sydsvenskan rapporterade tidigare i höstas om den första prognosen inför höstens budgetbeslut, vilken visade på att det saknas 392 miljoner kronor för att få ihop budgeten.

– Det är klart att man måste förhålla sig till budgeten. Det måste finnas utrymme för det i så fall. Det är en plan vi gör där vi har ett slags mål för att säga hur vi vill jobba. Man kan ha mycket önskningar och tankar men nu har vi sammanfattat var vi ser att behovet är som störst. Just när det kommer till budgeten är det självklart att man alltid måste gå inom ramen för den.

Beslut gällande kommande års budget kommer i november.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Rosengård prio när Malmös bibliotek ska renoveras

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Bibliotek

Befolkningsutveckling

Värnhem

Lindängen

Kirseberg

Rosengård