Ny undersökning: Fyra av tio kvinnor har avstått kvällsaktivitet av rädsla

Publicerad:
Foto: Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

NYHETER

Nästan hälften av alla svenska kvinnor har känt oro över hur de ska ta sig hem på ett tryggt sätt under kvällstid.

Det visar en ny undersökning gjord av Novus.

Enligt undersökningen som är gjord på uppdrag av Uber är det stor skillnad på hur män och kvinnor upplever hur det är att vistas utomhus under kvällstid.

Endast sex procent av alla tillfrågade kvinnor i landet uppger att de känner sig helt trygga medan 26 procent av männen känner trygghet.

– Det är allvarliga siffror som tydligt visar hur känslan av otrygghet begränsar kvinnors liv, säger Joel Järvinen, Nordenchef på Uber, i ett pressmeddelande.

Novusundersökningen pekar också på att modern teknologi kan öka känslan av trygghet. Nästan 4 av 10 svenskar som deltagit uppger att ny teknik skulle kunna få dem att känna sig mer trygga när de ska ta sig någonstans på kvällen. Bland annat anger fler än var tredje kvinna mellan 18 och 29 år att de skulle känna sig säkrare om de kunde dela sin resväg med någon de känner.

Joel Järvinen menar att kvinnors rädsla måste tas på allvar och att teknikbranschen nu har ett ansvar att ”växla upp” så att även kvinnor kan känna sig trygga under kvällstid.

För Sydsveriges del ser siffrorna ut som följer:

  • Fyra av tio (41 procent) av personer boende i Sydsverige har någon gång avstått från en aktivitet under kvällstid för att de känt sig otrygga vad gäller transporten hem.

  • Nästan fyra av tio (37 procent) av personer boende i Sydsverige uppger att ny teknologi skulle lunna få dem att känna sig mer trygga när de är på väg någonstans på kvällen.

  • Nästan fyra av tio (38 procent) personer boende i Sydsverige uppger att de alltid eller ofta funderar över hur de ska ta sig hem säkert innan det är dags åka hem.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%