Erdogan bekräftar: Turkiska trupper har gått in i Syrien

Turkiska trupper har korsat gränsen och tagit sig in i Syrien.

Uppgifterna har nu bekräftats av Turkiets president Erdogan.

Det kurdiska styret i Syrien uppmanar nu alla som kan att ta sig till gränsen mot Turkiet och göra sig redo för strid.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan bekräftar nu att offensiven mot norra Syrien har inletts.

Enligt uppgifter har turkiska F16-plan börjat bomba mot mål i den syriska staden Ras al-Ayn, som kurder kallar Sere Kaniye.

Twitterkontot Rojava information center uppger att människor redan börjat fly, både till fots och i fordon.

Bloomberg News uppgav tidigare i dag att en mindre grupp av turkiska soldater tagit sig in i Syrien, till städerna Tal Abyad (Gire Spi på kurdiska) och Ras al-Ayn, tidigt på onsdagsmorgonen, för att förbereda inför offensiven.

President Erdogan skriver på sitt Twitterkonto att den militära operationen, som han kallar ”Operation Peace Spring” (ungefär ”Operation fredens källa”) är igång.

”Vårt uppdrag är att förhindra uppkomsten av en terrorkorridor längs vår södra gräns och att bringa fred till området”, skriver den turkiske presidenten bland annat.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att det "råder stor panik bland befolkningen", med hänvisning till den kurdiskdominerade milisen Syriska demokratiska styrkorna, SDF, som kontrollerar området öster om floden Eufrat.

På Twitter vädjar SDF nu om en flygfri zon ”för att stoppa attackerna mot oskyldiga”.

Redan under gårdagen slog turkiskt artilleri till mot mål vid gränsen, enligt uppgift för att förhindra kurdiska styrkor från att förstärka sitt försvar.

Det kurdiska styret i nordöstra Syrien har under dagen uppmanat till mobilisering längs gränsen mot Turkiet.

”Vi uppmanar vårt folk, från alla etniska grupper, att röra sig mot områden nära gränsen till Turkiet för att visa motstånd under den här känsliga historiska tidpunkten”, uppger det kurdiska styret som kallas ”Den autonoma administrationen i norra och östra Syrien”, enligt nyhetsbyrån AP.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Varnar för humanitär katastrof

I det officiella meddelandet uppmanar man också det internationella samfundet att ta ansvar eftersom en ”humanitär katastrof kan drabba vårt folk” i nordöstra Syrien.

Det turkiska anfallet genomförs sedan USA:s president Donald Trump i måndags meddelade att USA:s militära närvaro i området dras tillbaka.

Turkiets mål med den planerade militära kampanjen sägs vara att rensa bort fientliga grupperingar från gränsen till landet för att skapa ”fred och stabilitet” i regionen. Man vill också skapa det man kallar en ”säkerhetszon” fri från kurdiska miliser, där också syriska flyktingar som i dag bor i Turkiet kan placeras, skriver BBC.

Till sin hjälp vid offensiven ska man ha den Syrien-oppositionella milisen Fria syriska armén, uppger president Erdogan i sin tweet.

Syriens utrikesdepartement har fördömt den turkiska offensiven och kallat den en kränkning av internationell lag.

”Kommer att göra motstånd”

Den mest framstående väpnade grupperingen i det nordöstra syriska området är den kurdiska YPG-milisen, som har nära band till det av Turkiet och EU terrorklassade kurdiska arbetarpartiet PKK, och koalitionen SDF. Båda grupperna spelade en avgörande roll i kriget mot terrorgruppen IS och de är fortfarande formellt understödda av USA.

– Vi kommer att göra motstånd. Vi har legat i krig i sju år, och vi är redo för ytterligare sju, sa den kurdiska milisbefälhavaren Mazlim Kobani i går till New York Times.

Mazlim Kobani, befälhavare över den kurdiska milisen SDF.
Mazlim Kobani, befälhavare över den kurdiska milisen SDF.
Publisert:

LÄS VIDARE