Demonstranter i Ecuador säger nej till samtal

Av:  TT

Poliserna visas upp för demonstranter.
Poliserna visas upp för demonstranter.

Demonstranterna i Ecuador vill inte hålla samtal med president Lenín Moreno.

I stället uppmanas de att "radikalisera" protesterna mot borttagna bränslesubventioner i landet.

"Ingen dialog med en mordisk regering", säger en av demonstrationernas förgrundspersoner i ett uttalande.

President Lenín Moreno hoppas att dialog ska kunna lösa krisen, där fem personer har dödats i våldsamheter i samband med demonstrationer den senaste veckan. Enligt inrikesminister María Paula Romo har ingen av dem dödats i sammandrabbningar med polisen.

Fler än 550 människor har skadats och runt 1 000 har frihetsberövats i oroligheterna.

I onsdags kväll sade presidenten i statlig tv att krisen skulle kunna lösas väldigt snart. Han säger att första samtal har gett goda resultat.

"Inte intresserade"

Men Jaime Vargas, ledare för ursprungsbefolkningarnas paraplyorganisation Conaie, säger nej till samtal.

"Vi är inte intresserade av att förhandla om något avtal med regeringen. Det enda vi ber om är omedelbar avgång och att han lämnar presidentposten", säger han i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

I paraplyorganisationen finns representanter för landet 14 erkända ursprungsfolk. En av dess ledare finns bland de som dödats i protesterna.

Poliser släppta

Demonstranterna har släppt tio poliser som tillfångatogs på torsdagsmorgonen lokal tid. Poliserna hade tidigare visats upp inför en upprörd folkmassa vid ett kulturhus i centrala Quito som demonstranterna ockuperat sedan de kom till huvudstaden förra veckan.

Inrikesminister María Paula Romo uppgav senare på kvällen att poliserna släppts.

Även 31 journalister som var på plats för att bevaka händelserna hölls fångna i flera timmar innan de släpptes.

Demonstranterna kommer framför allt från landets ursprungsbefolkning och protesterar mot att president Lenín Moreno som en del i ett åtgärdspaket tar bort bränslesubventioner i landet. Åtgärden kommer efter en uppgörelse med Internationella valutafonden (IMF), som är en stor långivare till Ecuador.

Efter beskedet förra veckan inleddes de våldsamma sammandrabbningarna mellan demonstranter och landets säkerhetsstyrkor.

Inledningsvis ville demonstranterna ha tillbaka bränslesubventionerna. Sedan har protesterna breddats med krav på presidentens avgång och på torsdagen har demonstranternas paraplyrörelse meddelat att protesterna kommer att fortsätta fram till att IMF lämnar landet.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN