Ny studie: Katter har ett särskilt band till sin ägare

Katter kan ibland upplevas som mer kyliga och tillbakadragna än hundar, men det stämmer inte helt.

Enligt en ny studie har katter samma förmåga att skapa relation till människor som hundar.

Ny forskning vid Oregon State University har kommit fram till att katter kan skapa både trygga och otrygga relationer med deras ägare, rapporterar CNN.

Enligt den nya studien kan katter på samma sätt som hundar få starka band med sina ägare.

I studier om mänskligt beteende har forskarna konstaterat att bebisar i ett tidigt stadium ger respons och reagerar när de återförenas med sina föräldrar eller sin dagmamma – när de varit ifrån dem. När de sedan återförenas med dem igen kan de känna sig tryggare med att utforska sin omgivning.

Cirka 65 % av barnen har en trygg anknytning medan barn med otrygg anknytning kan istället undvika sina föräldrar eller bli klängiga.

Liknande studier har tidigare gjorts med apor, bebisar och hundar. Nu även med katter.

Studien ger forskarna hopp

I undersökningen testades katter och kattungar att tillbringa två minuter tillsammans med sin ägare i ett rum. Sedan ska ägaren lämna rummet i två minuter för att se hur katten reagerar efteråt.

Studien visar att cirka 65 % av katterna påverkades av att ägarna lämnade rummet. Det visar alltså på att det finns ett band mellan katten och deras ägare.

Det som också var uppenbart i testet var att de trygga katterna fortsatte att utforska sin omgivning efter ägaren lämnat rummet. De otrygga katterna visade istället tecken på stress genom att rycka på svansen eller slickar läppar. De otrygga visade även på tendenser av ambivalens genom att de inte hoppade upp i knät på ägarna och rörde sig knappt.

Studien om katternas beteende ger forskarna hopp och öppnar dörren till djupare forskning inom området.

Publisert:

LÄS VIDARE