Regionen: ”Vi kan inte lova att ingen blir uppsagd”

avFelix Blom

Publicerad:
Uppdaterad:

Runt 400 miljoner kronor ska sparas vid Akademiska sjukhuset, det beslutade Sjukhusstyrelsen vid Region Uppsala i veckan.

Kritiken har varit hård från facket som menar att vårdkvaliteten kommer bli lidande.

Ordförande för Sjukhusstyrelsen, regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L), menar att de kommer ha koll på arbetsmiljön men kan inte lova att varsel inte kommer ske.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ordförande för Sjukhusstyrelsen, regionråd Malin Sjöberg Högrell, (L).

– Under de senaste åren har vi ökat med 150 anställda per år. Man ska också komma ihåg att vi tillfört pengar. Men ökat kostnaderna mer är intäkterna och det försöker vi nu bryta, säger Malin Sjöberg Högrell.

Bland lösningarna för hur man ska kunna spara 400 miljoner finns personalminskningar. Beslutet om att dra åt svångremmen är ännu färskt. Inga planer för hur besparingarna ska utföras på detaljnivå finns i nuläget. Och Malin Sjöberg Högrell kan inte svara för exakt var de kommer att behöva skära.

– När vi börjar kolla vart vi ska minska personal får vi vara kloka. Vi kommer inte minska personal på ställen där vi redan har ett ansträngt läge. Vi politiker känner till det ser ut, det blir ju ett pussel. På vissa ställen kan det bli så att vi kan behöva anställa.

Men det finns grupper inom sjukhuspersonalen som kan sitta sämre till än andra.

– Det har ökat mycket bland administrationspersonal, det får vi ju titta på. Det är för tidigt att säga vilken avdelning som det kommer beröra, säger Malin Sjöberg Högrell.

Kritiken mot kraven

Vårdförbundet har varit kritiska till besparingskraven. De menar att vårdkvaliteten blir lidande och att personalen kan komma att säga upp sig om pressen blir för hård. De ser risker med att sjukhuset ska bli en oattraktiv arbetsplats.

– Vi vill inte att det ska bli så. Medarbetarna är viktigast, utan dem så stannar sjukhuset, säger Malin Sjöberg Högrell.

Men kan det bli så att personal får gå?

– Det får vi lov att titta på. Vi har inte lagt nått varsel. Vi vill att alla områden ska titta på det, varsel är inte vårt förstahands alternativ. Vi kan inte lova att det inte blir personal som måste sluta.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM