Kim: Nordkorea avbryter provstopp

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelar att hans land överger sitt stopp för test av kärnvapen och ballistiska långdistansrobotar. Det rapporterar landets statliga medier.

"Det finns ingen anledning för oss att ensidigt binda oss vid åtagandet längre", säger Kim i sitt nyårstal, enligt nyhetsbyrån KCNA.

Kim hotar också med att visa världen "ett nytt strategiskt vapen inom en nära framtid".

Kim anklagar USA för att skruva upp sina krav och inta en "gangsterattityd". Han nämner att USA har genomfört militärövningar med Sydkorea, "trots att Trump personligen lovat att stoppa dessa" och skickat högteknologisk militär utrustning till Seoul.

"Vi kan aldrig sälja ut vår nationella stolthet", säger den nordkoreanske ledaren och hotar med en "chockartad aktuell handling" för att straffa USA.

Tidsfrist löpte ut

Sedan samtalen mellan Nordkorea och USA gått i stå har Nordkorea under hösten anklagat amerikanerna för att förhala processen, och hotat med "slå in på en ny väg" om inte Washington gjort eftergifter senast till årsskiftet. Kim Jong-Un har även återupptagit sin retorik med bombastiska förolämpningar mot USA:s president Donald Trump.

Nordkorea har inte antytt vad den nya vägen innebär, men amerikanska militärer har spekulerat i att Pyongyang kan komma att provskjuta en långdistansrobot (ICBM), något landet inte gjort sedan 2017, då även kärnvapenprov stoppades.

Pompeo hoppfull

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Robert O'Brien sade nyligen att Washington kommer att reagera med besvikelse om Nordkorea testar långdistansrobotar. Utrikesminister Mike Pompeo säger att han hoppas att Nordkorea kommer att välja fred framför konfrontation.

– Vi tror fortfarande att vi kan hitta en gemensam väg framåt för att övertyga Nordkoreas ledarskap om att deras bästa alternativ är att skapa större möjligheter för sitt folk genom att göra sig kvitt kärnvapen, sade Pompeo till Fox News på måndagen.

Publicerad: