Iran dementerar: Planet sköts inte ner

Det ukrainska flygplanet som kraschade utanför Teheran sköts inte ner.

Det hävdar i dag Irans flygorganisationschef Ali Abedzadeh på en presskonferens.

– Vi måste invänta resultatet av utredningarna, men det vi med säkerhet kan säga redan nu är att planet inte sköts ned av en robot, säger Ali Abedzadeh, enligt VG.

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar Irans dementi och menar att det nu blir ”ännu viktigare att haveriutredningen är transparent, genomgripande och oberoende”.

På frågan om vad det skulle innebära om uppgifterna om nedskjutning stämmer säger Linde till TT:

– Jag tycker inte att jag ska kommentera det förrän vi vet om det stämmer eller inte.

Specialisthjälp från Sverige

I samband med den tv-sända presskonferensen visade iransk tv upp det som påstås vara färdskrivarna, de så kallade ”svarta lådorna” från planet, skriver Reuters.

Enligt Ali Abedzadeh har både Ryssland, Frankrike, Ukraina och Kanada uttryckt en önskan om att få vara med när de svarta lådorna undersöks. Den möjligheten ska nu ses över.

– Vi har bett Sverige och Kanada att skicka hit specialister för att bidra i efterforskningen, säger Ali Abedzadeh enligt VG.

Undersökningen av de svarta lådorna ska ske i Iran.

Både Storbritannien och Kanada har uppgett att Iran bär ansvar för att det ukrainska Boeing 737-planet störtade.PODD Sköt Iran ner det kraschade flygplanet?

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily går vi igenom de nya uppgifterna om planet som störtade utanför Teheran i Iran. Kan Iran ha skjutit ner planet - har man i så fall gjort det medvetet eller av misstag - och hur påverkar det egentligen konflikten mellan USA och Iran. Gäst i avsnittet är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE