Coronapandemin

Välj rätt a-kassa – skiljer 15 veckor till första utbetalning

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Välj rätt a-kassa, så får du ersättning snabbare.

Tiden från första arbetslösa veckan till första utbetalning varierar kraftigt.

– Inom Akademikernas a-kassa kan man jobba med vad som helst, så länge man har akademisk utbildning, säger Tomas Eriksson på Sveriges a-kassor.

De uppmjukade a-kassereglerna som införs på grund av coronapandemin har skapat en kraftig ökning av medlemsansökningar till landets a-kassor.

Tiden från första arbetslöshetsveckan till första utbetalning skiljer sig rejält. Det tar 18 veckor att få första utbetalningen i Småföretagarnas a-kassa, mot bara tre veckor i Finans- och Försäkringsbranschens a-kassa, visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen för februari 2020.

– A-kassorna har verksamhetsområden som oftast speglar en specifik bransch. För de flesta svenskar finns inte så många a-kassor att välja mellan, säger Tomas Eriksson, kanslichef på intresseorganisationen Sveriges a-kassor.

Men det finns några undantag. En del a-kassor är lite bredare.

Alla som har en akademisk utbildning kan gå med i Akademikernas a-kassa, som bara hade fyra veckors väntetid från arbetslöshet till första utbetalning i februari.

Unionen vänder sig till olika yrkeskategorier

Ytterligare en a-kassa som är lite bredare är Unionens a-kassa, som riktar sig till bland andra tekniker, kommunikatörer och kulturarbetare. Hos Unionens a-kassa är väntetiden fem veckor.

Dessutom kan vem om helst gå med i a-kassan Alfa. Eftersom tiden till första utbetalning är nio veckor — näst sämst — är det för de flesta inte någon bra idé.

Tomas Eriksosn förklarar att Småföretagarnas a-kassa generellt har långa väntetider, eftersom företagarärenden kräver insamling av mer komplicerade uppgifter.

Att a-kassan Alfa tar så lång tid på sig beror bland annat på att de måste ta ställning till så många olika typer av ansökningar, eftersom vem som helst kan bli medlem där.

Information om vilken eller villka a-kassor enskilda personer kan bli medlem i finns på sajten hejakassa.se.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Panikrusning till a-kassorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

A-kassa

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Arbetslöshet

Coronaviruset

Unionen

Vision