Läkemedelsjätten vill testa coronavaccin på människor

Läkemedelsföretaget Johnson & Johnson planerar att testa vaccin mot coronaviruset i september och leverera till marknaden i januari 2021.

– Det låter väldigt snävt, säger professor Matti Sällberg vid Karolinska institutet.

Läkemedelsjätten Johnson & Johnson fortsätter att påskynda sin tillverkning av ett vaccin mot covid-19. Företaget har meddelat att man förbereder för att snart kunna genomföra tester på människor, rapporterar CNN.

Projektet startades i januari tillsammans med Barda, Biomedical advance research and development authority, en avdelning vid USA:s hälso- och socialdepartement som lägger en miljard dollar för att finansiera projektet.

Redan i september hoppas man kunna påbörja försök på människor och målet är att ha ett coronavaccin färdigt tidigt under 2021.

”Jag tror inte på det”

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet i Stockholm, tror inte att det är sannolikt att Johnson & Johnson hinner färdigställa ett vaccin på så kort tid.

– Jag tror inte på det. Om de börjar göra fas 1-studier i höst, kan de omöjligt ha ett vaccin klart i början av nästa år, utan snarare i slutet av det året. Det är självklart under förutsättningen att säkerhetsdata från djurstudierna är bra. Om det inte är bra, då faller deras tidsplan, säger Matti Sällberg.

Matti Sällberg vid Karolinska institutet där man också arbetar på ett vaccin.
Matti Sällberg vid Karolinska institutet där man också arbetar på ett vaccin.

Samtidigt som coronaviruspandemin breder ut sig allt mer pågår jakten på ett nytt vaccin sedan tidigare av forskargrupper i flera delar av världen.

– Det känns som att det dyker upp nya vaccinprojekt varje dag och det finns tiotals projekt igång. Utmaningen är att få klart ett vaccin i tid och frågan är om någon kommer att lyckas med det. Men jag tror det här viruset kommer hänga kvar och att man kommer att behöva ett vaccin för det här under lång tid framöver, säger han.

Tidigare i mars inledde det amerikanska bioteknikföretaget Moderna sina vaccinförsök på människor.

– Det är jättebra att många olika varianter testas, för då är det stor chans att någon av dem kommer att fungera. Många av dem kommer man att förkasta, men några av dem kanske faktiskt kommer att fungera. Men alla är i händerna på de regulatoriska myndigheterna och de kommer aldrig att släppa igenom något som inte har bra säkerhetsdata, säger Matti Sällberg.

Johnson & Johnsons huvudkvarter i New Jersey.
Johnson & Johnsons huvudkvarter i New Jersey.

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE