Leverantör höjer priset på handsprit med 900 procent

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT NYHETSBYRÅN

NYHETER

Coronapandemin gör att priserna på handsprit skenar.

En leverantör har höjt priset med över 900 procent, avslöjar DN.

– Det stora problemet nu är att trots de höga priserna är det väldigt svårt att få tag på produkterna, säger Zofia Sola på Statens Inköpscentral.

Leverantören Procurator Sverige AB, som bland annat säljer skyddsdräkter, visir och handsprit till offentlig sektor och städbolag, hävdar force majeure (”oförutsägbara händelser”) på grund av coronapandemin och har begärt att få höja sina priser med upp till 914 procent.

Mest ökar priset på handsprit. En flaska med sex deciliter som tidigare kostat 6,91 kronor går nu på 70,07 kronor, avslöjar Dagens Nyheter.

Statens inköpscentral, som samordnar statliga ramavtal, har godkänt höjningarna.

– För att försöka möjliggöra fortsatta leveranser har vi godkänt att leverantören tillfälligt får höja sina priser under en månad, säger Zofia Sola på Statens Inköpscentral.

Även inköpscentralen SKL Kommentus har godkänt prishöjningarna. Affärsområdeschefen Olof Molander poängterar att han är mycket nöjd med leverantörerna.

– De jobbar dag och natt för att lösa dessa behov. Det tycker jag är viktigt att framhålla. Det är klart att det finns lycksökare i det här, men det är inte de här grossisterna.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE