Mystiska coronafenomenet – kraftiga blodproppar kan döda patienter

Forskarvärlden jobbar för att förstå blodets reaktion på coronaviruset.

Trots behandlingar och blodförtunnande är kraftiga blodproppar ett stort problem.

– Blodproppar är en av flera svårigheter för patienter med covid-19. Det kan leda till döden, säger Petter Brodin, forskare vid Karolinska Institutet.

Coronaviruset leder inte bara till andningsbesvär och hög feber. Även blodet påverkas och klibbar ihop sig. Flera rapporter från läkare och forskare i bland annat USA och Holland, visar att flera patienter med covid-19 drabbas av svåra blodproppar, något Washington Post rapporterat om.

– Det är ett stort problem och exakt varför det här sker vet vi inte, säger Petter Brodin, specialistläkare och docent i immunologi vid Karolinska Institutet.

Petter Brodin.
Petter Brodin.

”Jättesvårt att hantera”

Att blod kan koagulera, klibba ihop sig, vid infektioner är ingen nyhet. Men hur detta sker hos just coronapatienter är troligen annorlunda.

– Det följer inte det typiska infektionsförloppet. Vi tror att när immunförsvaret reagerar mot viruset aktiveras även det så kallade komplementsystemet, en del i immunsystemet. Detta aktiverar även koagulationssystemet, men på ett sätt som vi bara annars främst ser vid autoimmuna sjukdomar, säger han.

Blodproppar är ett stort problem för coronapatienter.
Blodproppar är ett stort problem för coronapatienter.

Petter Brodin berättar att förloppet till viss del påminner om patienter med kroniska inflammatoriska sjukdomar som SLE, då antikroppar i immunförsvaret angriper kroppens egna proteiner och ibland ger upphov till blodproppar.

Fenomenet är svårbehandlat. Blodförtunnande medel och de åtgärder som sätts in ger inte alltid tillräcklig effekt.

– Det är ibland svårt att hantera. Det händer att en del patienter dör av stora blodproppar i lungorna. Vanliga antikoagulantia-behandlingar som vi normalt använder, är inte alltid tillräckliga för att förhindra propparna. Det finns en mängd olika sätt att påverka blodkoagulationen och man använder olika metoder i vården av de här patienterna. Men det är inte så enkelt som att man ger en dos förtunnande och så blir allt bra. Vi behöver troligen förstå den underliggande reaktionen hos immunförsvaret bättre för att verkligen kunna förhindra detta.

”Väldigt komplext”

Forskare arbetar nu för att lösa gåtan. Petter Brodin arbetar tillsammans med ett par kollegor och studerar utvecklingen.

– Vi går igenom kunskapsläget kring det här och skriver en artikel för kliniker och läkare där vi försöker sammanfatta kopplingen mellan immunförsvarets aktivering och just blodproppar. Vi lär oss något nytt om det här viruset varje vecka och det är jätteviktigt att alla hjälps åt för att hitta en lösning.

Hur vida känt är detta bland vården i Sverige?

– Jag skulle säga att alla som arbetar inom vården har kännedom om att svårt sjuka covid-19-patienter riskerar allvarliga blodproppar. Det är inte så att det är okänt. Sverige har en fantastisk vård för coronapatienter.

Kan man inte förebygga detta?

– Inte ännu. Man måste förstå vad som händer i kroppen först. Det är det som utreds nu. Först då kan vi försöka hitta ett sätt att förebygga detta. Men det är väldigt komplext. Det är många saker som händer i kroppen samtidigt för dessa väldigt kritiskt sjuka patienterna. Det är inte lätt att veta vad som är vad.

PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Det här avsnittet av Aftonbladet Daily handlar om den svenska beredskapen, och gästas av Eva Leth.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE