Uppsala kommun i storaffär – mitt under pågående kris

Publicerad:
Foto: Google Street View

NYHETER

Uppsala kommuns säljer kontorskvarteret Noatun i Kvarngärdet till fastighetsjätten.

– En långsiktig aktör som fokuserar på hållbar utveckling, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kontorskvarteret Noatun (Kvarngärdet 27:2), med sina fyra byggnader och en uthyrbar yta på drygt 23 000 kvadratmeter, får nya ägare.

Det är fastighetsjätten Bonnier Fastigheter som köper kontorskvarteret, där bland andra Nymans verkstäder och cykelfabriken huserade fram till mitten av 1900-talet, som vid försäljningen hade ett fastighetsvärde på 711,6 miljoner.

Bonnier Fastigheter fortsätter därmed att storsatsa på Uppsala. I maj 2018 gjorde fastighetsjätten sitt första köp utanför Stockholm då man tog över Stationsgallerian. I slutet av juni samma år följde man upp den affären med att också köpa fastigheten Kungsängen 15:1 för en miljard.

– Denna affär visar på att Uppsala står sig stark på fastighetsmarknaden och att det är attraktivt att investera i lokaler för Uppsalas växande näringsliv, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

I fastigheten, där bland andra kommunen själva är hyresgäster, finns också ett kontorshotell som erbjuder flexibla arbetsplatser för alla typer av företag.

Försäljningen ska möjliggöra nya investeringar

I april 2019 beslutade Uppsala kommunfullmäktige att genomföra en försäljning av merparten av fastigheterna i Uppsala Kommuns Fastighetsaktiebolag och i Aktiebolaget Uppsala kommuns Industrihus.

Uppsala kommuns försäljning är ett led i kommunens pågående arbetet att renodla fastighetsinnehavet, och samtidigt öppna för nya investeringar.

– Bonnier Fastigheter är en långsiktig aktör som fokuserar på hållbar utveckling, vilket gör att de kommer kunna ta vidare våra egna ambitioner för fastigheten och bidra till Uppsalas fortsatta utveckling, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Publicerad: