Avdelning på sjukhus testade alla – hälften var smittade

Vissa på Linköpings-sjukhuset hade inga symtom alls

En operationsavdelning i Linköping bestämde sig för att testa samtliga 50 anställda, efter att man haft patienter som blivit sjuka i covid-19.

Hälften var smittade, rapporterar SR Ekot.

– Det kan vara upp till nio av tio som kanske inte har så mycket symtom att de syns, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

När thorax operationsavdelning på Linköpings universitetssjukhus haft patienter som insjuknat i covid-19 beslutade man sig för att testa hela personalstyrkan, eftersom man bedömde att personalläget kunde bli kritiskt.

”En del får nästan inga symtom”

Provsvaren visade att hälften av de 50 anställda bar på viruset, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Av dem var det mellan fem och tio som inte hade symtom eller endast lättare symtom vid tidpunkten för testningen. Vi vet att sjukdomen har flera ansikten och en del får nästan inga symtom utan kanske bara lite huvudvärk eller nästäppa, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind till Sveriges Radio.

Linköpings universitetssjukhus.
Linköpings universitetssjukhus.

Hittills har det varit ovanligt att man testat hela grupper i Sverige där man inkluderar personer utan symtom.

– Det här understryker ju bara att det inte räcker med att vara uppmärksam på symtom utan att man måste iaktta social distansering i så hög utsträckning som möjligt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Tegnell: Upp till nio av tio

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar nyheten i P1-morgon:

– Spridningen i samhället sker i väldigt stor utsträckning utan att vi ser den alls. Det har pratats om att upp till nio av tio kanske inte har så mycket symtom att de syns. Men exakt vet vi inte, eftersom det tyvärr inte har kunnat göras några riktade studier mot det.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.

En sådan studie är dock på gång, säger statsepidemiologen.

– Där testar vi hur många som bär på viruset. Det är också bra, för då får vi veta hur många i samhället som bär på viruset utan att ha symtom. Men den kommer inte tala om hur många som haft infektionen tidigare, och det är med all sannolikhet fler än som går och bär på viruset, säger Anders Tegnell till P1-morgon.

 


PODD Så pratas det om Sveriges coronataktik – i Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas på sjukhus efter att ha fått coronaviruset. Samtidigt så har hela landet stängt ner för att stoppa smittspridningen. Hur hanterar britterna situationen och varför är de kritiska mot hur Sverige hanterar viruset? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Frida Fagerlund, Aftonbladets reporter i London. Programledare är Jenny Ågren.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Läs mer om coronapandemin

Publisert:

LÄS VIDARE