Trump kritiserar Sverige: ”Utstår allvarligt lidande”

Tegnells svar: Värre i New York

Donald Trump attackerade Sveriges strategi mot corona under sin dagliga presskonferens i natt.

– Nu talar folk om Sverige, men Sverige utstår allvarligt lidande. Nästan alla länder har gjort som vi, sa den amerikanske presidenten.

I USA råder skarpa restriktioner i de flesta delstater. Medborgarna uppmanas att stanna hemma och bland annat restauranger, skolor och gym hålls stängda.

Sveriges strategi – med öppna skolor och mildare restriktioner – har väckt uppmärksamhet i omvärlden de senaste veckorna.

Trumps kritik mot Sverige

Nu har även Donald Trump kommenterat Sveriges hållning. Under natten mot onsdagen höll han en presskonferens i Vita huset och fick frågan vad han har lärt sig och vilka råd han kan ge utländska ledare som är emot social distansering.

– Jag tror inte att de är så många. Om du ser dig omkring i världen har nästan alla som praktiserade det stängt igen. Storbritannien var ett exempel. Nu talar folk om Sverige, men Sverige utstår allvarligt lidande, det vet du va? sa Trump.

Han försvarade USA:s strategi och sa att hundratusentals liv har sparats genom hårdare restriktioner. Trump refererade återigen till Sverige och tog upp diskussionen om flockimmunitet.

– Flocken, de kallar det flocken. Sverige lider stort. Det är ett sätt att göra det, men alla har iakttagit varandra och så här långt har nästan alla länder gjort som vi. Om vi inte hade gjort på det här sättet skulle vi ha förlorat hundratusentals fler människor.

Tegnell: Väldigt allvarligt i New York

Statsepidemiolog Anders Tegnell bemötte på onsdagsmorgonen Donald Trumps kritik.

– Ja, nu ska man inte ta det här på allvar. Det är ju så att alla länder lider under det här, mer eller mindre. Det är förstås väldigt jobbigt i Sverige, inte minst inom sjukvården. Men jämfört med situationen i New York, där jag råkar ha en släkting som jobbar, så fungerar det fortfarande väldigt bra i Sverige, säger Anders Tegnell till SVT:s ”Morgonstudion”.

– De har ju en väldigt allvarlig situation i vården i New York, där de redan nu är i en situation att de inte har tillräckligt med utrustning och platser för sina patienter som jag har förstått det, utvecklar Tegnell.

Angående presidentens uttalande om flockimmunitet svarar Anders Tegnell att detta är den enda vägen – om det så sker genom vaccination eller genom att stora delar av befolkningen blir immun.

– Vi som jobbar med infektionssjukdomar vet ju att den här typen av sjukdom fortsätter att spridas tills man uppnår en immunitet i befolkningen. Något annat sätt att få stopp på den finns inte.

Trump hotade WHO

Under nattens presskonferensen hotade Trump även att tillfälligt stoppa USA:s utbetalningar till WHO. Han anklagade världshälsoorganisationen för att inte ha larmat i tid om coronautbrottet.

– De kunde ha berättat flera månader tidigare. De borde ha vetat och de visste förmodligen, sa han.

Trump anklagade också WHO för att vara ”Kina-centrerat”, men mildrade senare under presskonferensen sitt hot om strypt finansiering:

– Det är inte säkert att jag gör det.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Pressades om larmrapport

Trumps attacker mot andra länder och organisationer kan ses i ljuset av att han är under hårt tryck på hemmaplan, bland annat för sitt fortsatta propagerande för malariamedicinen klorokin. Den är inte godkänd för behandling av covid-19 och läkare har larmat att den kan vara både ineffektiv och farlig.

På presskonferensen pressades Trump också om en intern larmrapport i Vita huset redan i slutet av januari. Handelsrådgivaren Peter Navarro varnade då för en ”fullskalig pandemi”.


PODD Så pratas det om Sveriges coronataktik – i Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas på sjukhus efter att ha fått coronaviruset. Samtidigt så har hela landet stängt ner för att stoppa smittspridningen. Hur hanterar britterna situationen och varför är de kritiska mot hur Sverige hanterar viruset? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Frida Fagerlund, Aftonbladets reporter i London. Programledare är Jenny Ågren.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Läs mer om coronapandemin

Publisert:

LÄS VIDARE