Istanbul-valet: Erdogan läxar upp affärsfolk

Av: TT

Publicerad:
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Dagen efter beskedet att lokalvalet i den turkiska miljonstaden Istanbul ogiltigförklaras säger landets president Recep Tayyip Erdogan att han välkomnar beskedet och att ett omval är "det bästa steget" för Turkiet.

– Vi ser detta beslut som det bästa steget för att lösa problem inom ramen för demokratin och enligt lagstiftningen, sade Erdogan i samband med att han träffade partikollegor inom maktpartiet Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) i parlamentet på tisdagen.

Erdogan hävdade samtidigt att Istanbulvalet hade befläckats av "organiserad korruption".

AKP förlorade lokalvalet Istanbul i mars i år. Nederlaget i prestigestaden sved svårt – partiet förlorade dessutom makten i huvudstaden Ankara. Men så meddelade Högsta valkommissionen i måndags att valet i Istanbul måste göras om. Motivet som gavs var att alla lokalarbetare inte var offentliganställda samt att vissa dokument med resultat inte var underskrivna,

Högsta valkommissionens beslut möttes genast av kraftig kritik inte minst från oppositionen och från näringsidkare i miljonstaden. Men landets president läxade på tisdagen upp affärsfolket och förklarade att "de ska veta sin plats".

Datum för omvalet är satt till den 23 juni.

Publicerad:

LÄS VIDARE