Daniel Nyqvist, 37, häktas för dubbelmordet

Erkände direkt i första polisförhöret – efter nästan 16 år

LINKÖPING. I dag beslutade tingsrätten att Daniel Nyqvist, 37, ska häktas för dubbelmordet för snart 16 år sedan.

Direkt när polisförhören inleddes igår erkände han morden på Mohamed Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56.

Hans dna stämmer också hundraprocentigt med dna från mordvapnet.

Bara drygt ett dygn har gått sedan Daniel Nyqvist, 37, greps hemma i sin bostad i Linköping, misstänkt för dubbelmordet på Åsgatan i Linköping den 19 oktober 2004.

Han greps som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, efter att polisen ringat in honom via dna-spårning genom släktdatabasen Family tree.

Daniel Nyqvist.
Daniel Nyqvist.

Resultatet blev bara ett:

Det var antingen hans eller hans brors dna som fanns på butterflykniven och i den blodiga mössan som hittades inte långt från mordplatsen den där dagen för 16 år sedan.

Slängde mössan

På kniven fanns blod från tre personer: Mohamed Ammouri, Anna-Lena Svenson – och mördaren.

Efter att de båda bröderna hämtats in i går morse topsades de – och när svaret kom var det entydigt:

Det var Daniel Nyqvists blod som fanns på kniven och mössan och på fingeravtrycket han lämnade när han slängde mössan i ett tidningsställ utanför Ica-butiken på Djurgårdsgatan under sin flykt från mordplatsen.

På onsdagsmorgonen begärde kammaråklagare Britt-Louise Viklund att Daniel Nyqvist ska häktas, på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för dubbelmordet.

Anna-Lena Svenson och Mohamed Ammouri.
Anna-Lena Svenson och Mohamed Ammouri.

Under häktningsförhandlingen i Linköpings tingsrätt under onsdagen beslutade rätten att Daniel Nyqvist ska häktas. Rätten bedömer att det finns risk för att Daniel Nyqvist avviker eller undanröjer bevis, förkunnade rådman Gunilla Robertsson. Tingsrätten gick på åklagarens önskan och beslutade att han ska ha fulla restriktioner under tiden i häktet.

Tingsrätten beslutade också att Daniel Nykvist ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Den mordmisstänkta 37-åringen kom till tingsrätten i handklovar. Under förhandlingen satt han med en mörk jacka över huvudet, bredvid sin försvarsadvokat. Han motsätter sig inte häktningen, däremot har han velat kunna följa tidningar, radio och tv.

Håller presskonferens

Under häktningsförhandlingen kommer man inte gå in på motiv eller något annat kring morden – det kommer först i ett senare skede.

Vid sin sida i tingsrätten kommer Daniel Nyqvist ha advokat Johan Ritzer, som har utsetts till hans offentlige försvarare.

Efter häktningsförhandlingen har åklagarmyndigheten och polisen i Linköping kallat till presskonferens, där såväl åklagaren Britt-Louise Viklund, som leder förundersökningen, samt poliserna Jan Staaf och Henry Jansén som har jobbat med fallet i alla år, kommer att delta.

Publisert:

LÄS VIDARE