Överste dömd för att ha spionerat i 25 år

Av:  TT-AFP-Reuters

En pensionerad österrikisk överste har dömts för att under minst 25 år ha spionerat för Rysslands räkning.
En pensionerad österrikisk överste har dömts för att under minst 25 år ha spionerat för Rysslands räkning.

En pensionerad österrikisk överste har dömts för att under minst 25 år ha spionerat för Rysslands räkning. Han dömdes till tre års fängelse, men släpptes med en gång då han redan hade avtjänat halva den tiden.

Den 71-årige tidigare översten har enligt domstolen i Salzburg medvetet röjt österrikiska stats- och militära hemligheter till Rysslands militära underrättelsetjänst GRU. Spioneriet ska ha pågått i över 25 år och han ska ha belönats med omkring motsvarande tre miljoner kronor.

Ex-översten medger att han har delat med sig av material, men menar att det inte var något hemligt utan sådant som öppet fanns tillgängligt – som "en utrikeskorrespondent" beskrev hans advokat det när rättegången inleddes i mars.

Brotten som 71-åringen dömdes för kan ge upp till tio års fängelse, men han fick bara tre år och släpptes genast eftersom han redan hade avtjänat hälften av den tiden.

– Domstolen tog hänsyn till erkännandet av fakta, den (svarandes) höga ålder samt frånvaron av tidigare domar som förmildrande faktorer. Domstolen kom till slutsatsen att svaranden inte längre utgör ett hot, säger en talesperson för domstolen.

Rättegången hölls bakom stängda dörrar för att förhindra att militära hemligheter kom ut. Översten har beskrivits som en medelhög officer som arbetade vid försvarsdepartementets planeringsavdelning.

Publisert:

LÄS VIDARE