Mordet på Olof Palme

Vittne pekar ut Stig Engström – hördes aldrig

”Det var honom jag såg utanför Grand”

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

För två veckor sedan pekade chefsåklagare Krister Peterson ut Stig Engström som Olof Palmes troliga mördare.

Vittnet Anneli, som var vid Grand på mordkvällen, säger sig vara säker på att det var Engström hon såg utanför biografen.

Men hon har aldrig fått se honom under sina förhör med polisen, enligt SVT.

Den 10 juni meddelade chefsåklagare Krister Peterson att det sannolikt var Stig Engström, även kallad Skandiamannen, som mördade statsminister Olof Palme. Nu pekas Engström ut av en kvinna som befann sig vid biografen Grand under mordkvällen den 28 februari 1986, skriver SVT Nyheter.

Stig ”Skandiamannen” Engström.

Foto: SVT

SVT har tagit del av en intervju med Anneli i svenska Yle, där hon berättar om vad hon såg strax efter klockan 23.

– Jag och min kompis var på bio, den slutade sent och filmen var jättekuslig. Alla andra hade gått ut och det var bara jag och min kompis som var kvar i foajén. Jag gick på toa och min kompis väntade på mig, säger hon i intervjun.

– Sedan var det en snubbe som stod utanför dörrarna och stirrade inåt. Vi gick ut därifrån och det fanns inte en människa någonstans. Det var bara den här mannen som var utanför och stirrade in. Vi gick ut, passerade honom och jag kommer ihåg att jag fick en rysning. Det var bara konstigt.

Hördes inte i nya utredningen

Kvinnan har tidigare hörts som vittne i Palmeutredningen om den så kallade Grandmannen, en man som ska ha stått utanför biografen som Olof och Lisbeth Palme var på före mordet. Hon har flera gånger kallats in för att försöka identifiera olika personer på bilder. Men hon säger att hon aldrig visats någon bild på Stig Engström och att hon inte har hörts i den nya Palmeutredningen.

Under Peterssons tv-sända presskonferensen fick hon, enligt Yle, se en bild på Engström och säger sig vara säker på att det var honom hon såg utanför Grand under mordkvällen.

– Han har samma keps och allt. Men det var aldrig något tal om honom. Och jag såg inte de där intervjuerna för vi tittade inte så mycket på tv då. Jag hade inte sett hans bild någonstans under alla dessa år, i onsdags var första gången.

SVT har presenterat uppgifterna för chefsåklagaren som inte vill kommentera dem.

 

PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

”Skandiamannen” Stig Engström pekas ut som Palmes mördare

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Olof Palme

Olof Palme

Stig Engström, ”Skandiamannen”

Mord

Krister Petersson