Jacob Blake sköts sju gånger av polis – förlamad från midjan

Jacob Blake, 29, sköts i ryggen flera gånger av polis i Kenosha, Wisconsin.

Enligt familjen är han nu förlamad från midjan och nedåt.

Efter våldsamma protester har guvernören utlyst undantagstillstånd i delstaten.

I söndags sköts 29-åriga Jacob Blake med flera skott i ryggen av polis i Kenosha i delstaten Wisconsin, USA.

Han har sedan dess vårdats för allvarliga skador på intensivvårdsavdelning på sjukhuset. På tisdagen uppgav hans familj att kulorna bland annat träffat ryggraden. Skadorna ska ha förlamat Blake från midjan och nedåt. Om förlamningen är tillfällig eller permanent är ännu för tidigt att slå fast.

Undantagstillstånd och utegångsförbud

Händelsen har orsakat massiva kravaller i staden och delstaten och protesterna fortsätter att rasa mot polisvåldet mot svarta i USA. Bilar har bränts och byggnader vandaliserats under kravallerna.

Delstatens guvernör Tony Evers utlyste på tisdagen undantagstillstånd och fruktar nya våldsamma protester. Nationalgardet har ryckt ut och för tredje natten i rad råder utegångsförbud, något som demonstranterna hittills inte lyssnat till.

Jacob Blake ska ha förlamats från midjan och neråt efter skotten.
Jacob Blake ska ha förlamats från midjan och neråt efter skotten.

Blakes familj och dess advokat och talesperson framträdde under en presskonferens i livesänd tv på tisdagseftermiddagen, lokal tid. Jacob Blakes mamma fördömde då de våldsamma protesterna:

– När jag passerade genom stan på väg hit lade jag märke till en massa förstörelse, som inte representerar min son eller min familj. Om Jacob hade vetat vad som händer, våldet och förstörelsen, så skulle han bli väldigt bestört, sa hon.

Polis vid en byggnad som satts i brand under protesterna.
Polis vid en byggnad som satts i brand under protesterna.

”De sköt min son. Sju gånger. Sju gånger”

Polisen har hittills varit förtegen om skjutningen och uppgett att larmet till platsen gällde relationsvåld. Två poliser har dock tagits ur tjänst.

– De sköt min son. Sju gånger. Sju gånger, sa Blakes pappa under presskonferensen.

Protesterna i Kenosha kommer efter månader av kravaller runt om i USA sedan flera svarta medborgare dött till följd av polisvåld.

– Folk ifrågasätter varför vi måste säga ”Black lives matter” – det här är anledningen. Jacob behandlades inte med den mänsklighet som vi ofta ger våra vita bröder och systrar. Det måste stoppas, sa pappan.

Polis som försöker trycka tillbaka demonstranterna.
Polis som försöker trycka tillbaka demonstranterna.
Publisert:

LÄS VIDARE