Mamma till "Lilla hjärtat" inte psykiskt sjuk

TT

Uppdaterad 2021-06-05 | Publicerad 2020-07-03

Norrköpings tingsrätt anser det bevisat att mamman har vållat flickans död genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus.

Mamman till den treåriga flicka som hittades död i en lägenhet i Norrköping i slutet av januari i år led inte av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet, enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket (RMV).

Rättspsykiatrisk vård kan därmed inte bli aktuellt som straff för kvinnan.

Mamman åtalades för att tillsammans och i samförstånd med flickans pappa ha mördat treåringen, som i medierapporteringen kommit att kallas för "Lilla hjärtat". De båda häktades kort efter att flickan hittades död i lägenheten i slutet av januari i år, men pappan dog i häktet i februari och misstankarna mot honom skrevs därmed av.

Enligt åklagaren hade paret dödat flickan genom att utdela trubbigt våld och ge henne narkotiska preparat. Men tingsrätten har redan meddelat att bevisningen inte är tillräcklig för att döma kvinnan för mord.

Vållande till annans död

Rätten finner det dock bevisat att mamman har vållat flickans död genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus.

– Det vill säga att det inte är mord, inte grovt vållande, inte synnerligen grov misshandel och inte brott mot griftefriden. Det är alltså inget uppsåtligt brott. Det är ett vållandebrott som endast handlar om att hon inte har ringt 112 eller tagit flickan till sjukhus och det efter att det hänt, sade kvinnans advokat Per Oehme efter tingsrättens bedömning.

Mamman har hela tiden förnekat brott och försvarets inställning har varit att det var en olyckshändelse. Enligt försvaret slog flickan i huvudet i badkaret.

Tingsrätten ansåg, i enlighet med rekommendationen från den lilla sinnesundersökningen, att det fanns skäl att förordna om rättspsykiatrisk undersökning av kvinnan för att kunna bedöma om det fanns medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård. Enligt RMV:s slutsatser från den rättspsykiatriska utredningen som lämnades in till Norrköpings tingsrätt på fredagen finns alltså inga sådana förutsättningar.

Kan dömas till fängelse

Hon lider inte av en allvarlig psykisk störning nu, och hon gjorde det inte vid tiden för brottet, enligt undersökningen. Påföljden kan därmed inte bli rättspsykiatrisk vård, utan hon kan i stället dömas till fängelse.

Huvudförhandlingen ska nu återupptas innan rätten håller sin avslutande överläggning och meddelar dom i målet.