Virusdödande munskydd kan bli verklighet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
På Chalmers forskas det just nu kring ett virusdödande material som kan behandlas på munskydd och skyddsutrustning. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
På Chalmers forskas det just nu kring ett virusdödande material som kan behandlas på munskydd och skyddsutrustning. Arkivbild.

Ett munskydd som dödar bakterier och virus – det kan bli verklighet i framtiden. På Chalmers tekniska högskola har forskare uppfunnit ett virusdödande material som man kan använda för att behandla ansiktsmasker och annat skyddsmaterial och därmed kraftigt minska smittspridningen av coronaviruset, rapporterar P4 Göteborg.

– Tanken är att göra ytbeläggning på olika typer av skyddsutrustning och när viruset kommer i kontakt med materialet inaktiveras eller dödas viruset, säger forskningsledaren Martin Andersson, professor i kemi, till radion.

Nu pågår testning av materialet och inom någon månad vet forskarna på Chalmers hur effektiv metoden är, enligt Martin Andersson.

– De första testresultaten ser lovande ut. Det är inte färdigt men vi har goda intentioner och det verkar lovande på alla sätt och vis.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN