Black lives matter

Polisanmälde fågelskådare – nu riskerar hon fängelse

Hände samma dag som George Floyd dödades av polisen

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

När Christian Cooper satt och fågelskådade i Central Park i New York, USA, bad han Amy Cooper att koppla sin hund enligt parkens regler.

Amy Cooper vägrade – och ringde i stället polisen. ”Jag tänker säga att en afroamerikansk man hotar mitt liv”, sa Amy och anmälde mannen.

Händelsen filmades av Christian Cooper och blev viral. Nu riskerar Amy Cooper fängelse för falsk rapportering.

Det är förbjudet att låta sin hund springa okopplad i ”The Ramble”, delen av Central Park där många fågelskådare håller hus. Trots det vägrade Amy Cooper, 41, att koppla sin hund när fågelskådaren Christian Cooper bad henne.

– Jag tänker ringa polisen. Jag ringer polisen och säger att en afroamerikan hotar mitt liv, säger Amy Cooper i ett filmklipp som sedan händelsen den 25 maj blivit viral.

– Gör det, svarar Christian Cooper, som filmar.

Amy Cooper ringer polisen och säger med allt mer panikartad röst att hon hotas till livet av en afroamerikansk man. Samtidigt håller hon hunden i ett tajt grepp runt halsen. Mot slutet av videon skriker hon i telefonen, ”jag och min hund blir hotade (...) snälla, skicka hit polisen omedelbart!”

Amy Cooper, 41, ringde polisen och sa att hon hotades av Christian Cooper.

Samma dag dödades George Floyd

Filmklippet har sedan det lades upp av Christian Coopers syster på twitter setts nästan 45 miljoner gånger. Men samma dag som den laddades upp skulle ett annat filmklipp om oförätter mot en svart man dyka upp på cirkulera medier.

Filmen på George Floyd som dog under ett polisingripande blev startskottet på den nya Black lives matter-rörelsen den 25 maj. Många demonstranter menar att Amy Coopers falska polisanmälan inte kan ses som en isolerad händelse.

I februari sköts 25-åriga Ahmaud Aubery av tre vita män som tyckte han såg misstänkt ut när han joggade. Alla tre åtalades för mord först tre månader senare.

Black lives matter myntades som hashtag och registrerades som organisation 2013, efter att 17-åriga Trayvon Martin dödats av en man i grannsamverkan som tyckte Martin såg, likt Ahmaud Aubery, ”misstänkt” ut.

Året efter, 2014, ringde någon polisen med uppgifter om att någon, ”förmodligen en ungdom”, gick runt med ett vapen, ”som säkert bara är ett låtsasvapen”. Två sekunder efter att polisen kommit till platsen – bilen hade inte ens stannat – hade polisen avlossat skotten som dödade tolvåriga Tamir Rice. Vapnet var bara ett låtsasvapen.

18-åriga Michael Brown hade visserligen stulit ett paket cigariller, men polisens sex skott som dödade honom fick debatten om polisbrutalitet att blossa upp igen.

Flera liknande fall, vissa med dödlig utgång, vissa inte, har debatterats som exempel på strukturell rasism mot svarta amerikaner. Vissa händelser filmas, i andra är det ord mot ord som gäller om händelsen ens tas upp i rätten.

Christian Cooper.

Kan dömas till fängelse

Amy Cooper sparkades från sitt jobb strax efter att videon blivit viral. Hennes hund togs också ifrån henne, eftersom adoptionscentret hon fått den från tyckte att hon behandlade den för våldsamt. Amy Cooper har bett om ursäkt för händelsen och sagt att det inte var likt henne att bete sig så.

Den 14 oktober väntas Amy Cooper ställas inför rätta. Brottsmisstanken är falsk rapportering av händelse, ett brott som kan leda till ett års fängelse.

”Bra”, twittrade New Yorks borgmästare Bill de Blasio efter att åtalet tillkännagivits.

”Hennes rasistiska beteende kunde ha fått svåra konsekvenser för en svart man. Glad att det leder till konsekvenser för henne”, skrev han.

”Jag tror inte att det finns en enda afroamerikan i Amerika som inte behandlats så här vid något tillfälle”, sa Christian Cooper till Washington Post efter händelsen.

Han brukar ofta be hundägare koppla sina hundar och bär regelbundet med sig hundgodis för att kunna locka okopplade hundar till sig och därmed även hindra dem från att skrämma fåglarna han kommit för att skåda.

”Jag är inte rädd för att konfrontera regelbrytare när jag ser dem. Annars skulle parken vara obrukbar – inte bara för oss fågelälskare utan för alla som vill njuta av naturen ” sa han till tidningen.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Amy Cooper ska nu ställas inför rätta.
Publisert:

LÄS VIDARE

Övergreppen mot svarta blir alltmer synliga

ÄMNEN I ARTIKELN

Black lives matter

George Floyd

Tamir Rice

Central Park

New York