Astra Zeneca får vaccin-kritik

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Brittisk-svenska läkemedelsbolaget Astra Zeneca arbetar för fullt med att ta fram ett vaccin mot coronaviruset.

Men forskare sätter vissa frågetecken kring projektet.

– De tidiga resultaten ser inte särskilt lovande ut, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet, till SVT.

Vaccinet gavs till sex apor i våras. Aporna utsattes sedan för coronaviruset och ingen blev svårt sjuk – men samtliga infekterades, skriver SVT Nyheter.

– Ett effektivt vaccin behöver ge ett starkt antikroppssvar, framförallt av antikroppar som neutraliserar själva viruset. Den teknik Astra Zeneca använder ger generellt inte så höga antikroppssvar, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet.

Professorn är också kritisk till att EU:s vaccingrupp tecknat avtal med företaget om att leverera 400 miljoner doser av vaccin utan att man sett tillräckliga resultat, enligt vaccinimmunologen.

– Att teckna avtal om miljontals doser om ett vaccin där man ännu inte sett några resultat är inte rätt. Jag är förvånad att man fattat så stora beslut på i stort sett inga grunder, säger Gunilla Karlsson Hedestam till SVT.

Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karolinska institutet.
Foto: ULF SIRBORN/KAROLINSKA INSTITUTET
Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karolinska institutet.

Astra Zenecas vd svarar att detta är enda sättet att få fram ett vaccin tillräckligt snabbt. Och han säger att resultaten visst ser lovande ut.

– Jag har högt förtroende för vad de kliniska studierna kommer visa, och det är därför vi går så snabbt framåt, säger Pascal Soriot till SVT Nyheter.

Företaget hoppas kunna leverera vaccin före årsskiftet.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Pascal Soriot, Astra Zenecas vd.
Publicerad:

LÄS VIDARE