Färre än väntat på Trumps första valmöte under pandemin

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Att hålla ett kampanjmöte för tusentals under rådande pandemi har kritiserats av många.

Men Trumps första massmöte efter coronavirusets utbrott ägde rum som planerat, även om något färre anhängare än väntat mötte honom i Tulsa, Oklahoma.

– Ni har sån tur att jag är president, sa han inför en hurrande publik.

– Fråga hur det går i Sverige! sa president Trump till sina anhängare i arenan i Tulsa, Oklahoma.

Vad han menade är oklart, men budskapet för hans tal går att summera i en mening som yttrades efter att han påpekat hur väl han hanterat både demonstrationerna och coronakrisen:

– Ni har sån tur att jag är president.

President Trump.
Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
President Trump.

Publiken bröt ut i ett hurrande. Rapporterna om hur många som befann sig på plats skiljer sig åt bland de amerikanska medierna. Konservativa kanalen Fox News säger att arenan, som tar in 19 000 personer, var fylld. CNN däremot hävdar att publiken var långt från att fylla arenans maxkapacitet och visade bilder på de övre läktarna, som såg i stort sett tomma ut.

Enligt presidenten själv var det radikala demonstranter utanför som hindrade hans supportrar från att komma in.

Trump gick hårt åt mot de senaste veckornas demonstrationer mot rasism och polisbrutalitet i landet.

– När ni ser galningarna utanför känns det bra att få vara beväpnad, sa han och lovade att behålla amerikanernas rätt till att få bära vapen.

Han föreslog att det skulle bli brottsligt att bränna den amerikanska flaggan, med ett års fängelse som påföljd. Publiken hurrar.

Under talet riktades även flera kängor till demokraternas presidentkandidat, som Trump kallar för ”sömnige” Joe Biden, invandrare och demokraternas migrationspolitik samt medierna som han kallar falska.

Foto: Charlie Riedel / TT
En Trumpanhängare får sin temperatur tagen inför kampanjmötet.

Tvingades skriva kontrakt

De hundratusentals som registrerade sig för att få en biljett till evenemanget skrev samtidigt under en ansvarsbefrielse för Trump och kampanjorganisatörerna om på att man accepterar riskerna att utsättas för covid-19 under evenemanget.

Enligt flera amerikanska medier har sex personer ur Trumps kampanjpersonal testats positivt för covid-19. En talesperson för Trumps kampanj har däremot gått ut med att ingen av dem närvarar på mötet.

Men att utföra tester för coronaviruset, som president Trump kallar för Kinaviruset, är ett dubbeleggat svärd – ju fler som testar sig, desto högre antal fall redovisas ju. Dessutom, hävdade han, ger testerna även utslag på unga människor som bara lider av en snuva.

– När du testar i den mängden kommer du hitta fler människor, du kommer hitta fler fall. Så jag sa åt mitt folk att snälla, sakta ner testandet. De testar och testar. Vi har testat människor som inte vet vad som pågår ens, sa han under talet.

En anställd på Vita huset har däremot sagt ett presidenten menade det som ett skämt.

Foto: STEPHEN PINGRY / TT
Personer väntar på att Trump ska anlända till BOK Center där mötet tar plats.

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE