Anna Lindstedt frikänns av tingsrätten

TT

Publicerad 2020-07-10

Sveriges före detta ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, frikänns. Hon var åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Enligt Stockholms tingsrätt har åklagaren inte bevisat att hon har förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen. Rätten anser dock att Anna Lindstedt hade varit behörig att göra det i egenskap av ambassadör i Kina.

En ambassadör har ett vitt uppdrag att företräda sitt land i det land som hen är ambassadör i, och är bland annat behörig att förhandla med landet. Lindstedt hade alltså en verklig behörighet att företräda Sverige gentemot Kina, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

"Brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt tar enligt tingsrätten inte sikte på ambassadörer som företräder sitt land gentemot det land som ambassadören är ambassadör i. Redan av detta skäl ska den åtalade ambassadören frikännas", säger Rådmannen Anna Flodin i en kommentar.

Hela fallet kretsar kring mötet som ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm januari 2019 och var arrangerat av Anna Lindstedt, som då var Sveriges dåvarande Kinaambassadör. Medverkade gjorde förutom Lindstedt två företagare verksamma i Kina samt Angela Gui. Ett syfte med mötet var nämligen att få Angel Guis pappa Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, frisläppt.

Mötet slutade dock i ett bråk, där Angela Gui säger sig ha blivit pressad att sluta kritisera Kina.

Följ ämnen i artikeln