Finputsad revolutionär har fått sin mustasch

Av:  TT

Anhängare poserar vid den omarbetade statyn av Burkina Fasos före detta president Thomas Sankara då den presenterades den 17 maj i huvudstaden Ouagadougou.
Anhängare poserar vid den omarbetade statyn av Burkina Fasos före detta president Thomas Sankara då den presenterades den 17 maj i huvudstaden Ouagadougou.

Thomas Sankara blickar åter ut över Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.

Men hans efterträdare på presidentposten håller sig fortsatt borta från åtal för Sankaras död.

En fem meter hög bronsstaty över den före detta presidenten väckte i fjol ilska hos hans anhängare, som inte ansåg att den var tillräckligt lik Sankara. De var bland annat missnöjda med att hans karakteristiska mustasch saknades.

Inför tusentals åskådare har den nya statyn nu presenterats på den plats där Sankara dödades 1987.

– Det är svårt att säga om man till 100 procent kan fånga Thomas Sankaras anda, men det vi har nu representerar vad han stod för och det är det viktigaste, sade utrikesminister Alpha Barry till Radio France Internationale när statyn avtäcktes för en vecka sedan.

Den vänsterradikale revolutionären Sankara tog efter ett uppror mot landets militärledning makten 1983 och var landets president i fyra år innan han dödades i en militärkupp ledd av hans närmaste man och blivande presidenten Blaise Compaoré.

Under sin tid vid makten bytte Sankara bland annat namn på den före detta franska kolonin, från Övre Volta till Burkina Faso, "De omutliga männens land". Han genomförde flera reformer för att förbättra levnadsvillkoren för landets fattigaste och ses fortfarande som en hjälte av många i Västafrika.

Efter 27 år på presidentposten flydde Blaise Compaoré 2014 landet efter omfattande demonstrationer och han lever nu i exil i Elfenbenskusten. 2015 utfärdades en internationell arresteringsorder för Compaoré, som Burkina Faso vill åtala för Sankaras död.

Publisert:

LÄS VIDARE