Robert dödades av björn i djurparken – en chef fälls

Publicerad 2020-05-25

Robert Lindvall, 18, dödades av en brunbjörn i Orsa djurpark sommaren 2017.

Nu fälls en av djurparkens två chefer för vållande till annans död till villkorlig dom och dagsböter. Den förre vd:n frikänns.

18-årige Robert Lindvalls drömjobb på djurparken i Orsa slutade i tragedi. Förmiddagen den 4 augusti 2017 var Robert inne i brunbjörnens hägn tillsammans med en holländsk familj med två barn under tio år, som skulle få lära sig mer om en djurskötares jobb, en aktivitet kallad ”Camp Care”.

Tillsammans skulle de städa hägnet och lägga ut mat till björnarna. Hägnet var tomt och allt skulle vara säkert. Men två brunbjörnar lyckades gräva sig under stängslet och befann sig plötsligt tillsammans med Robert och den holländska familjen.

Familjen som hann klättra upp i ett elstängsel såg hur en av brunbjörnarna attackerade Robert.

– Pappan i familjen såg från toppen av stängslet hur Robert blir indragen av björnen i bunkern. Sedan hör han bara skrik. Och det är ingen som vet mer, det är inga fönster på bunkern, berättade Roberts mamma Malin för TV4 Nyheterna.

Robert Lindvall, 18, dödades av en brunbjörn i Orsa djurpark.

Robert skadades svårt och hans liv gick inte att rädda.

Döms för vållande till annans död

De ansvariga har förnekat brott och ansåg att säkerheten var tillräcklig.

Enligt åtalet var det ”allmänt känt för personalen och parkledningen att björnarna var grävningsbenägna i hägnen”.

De två tidigare cheferna stod åtalade för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott, samt för arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan.

Nu döms anläggningschefen för arbetsmiljöbrott bestående i vållande till annans död och framkallande av fara för annan. Han döms till villkorlig dom och dagsböter. Han ska också betala skadestånd till Robert Lindvalls anhöriga, tillsammans med Grönklittsgruppen AB.

Grönklitts-gruppen AB ska dessutom betala företagsbot på 2,5 miljoner kronor.

Parkens tidigare vd frikänns eftersom han inte kan anses ha brustit i sin tillsyn av anläggningschefens arbete med säkerheten.

Roberts föräldrar hoppas att rättsprocessen ska leda till bättre säkerhet på djurparkerna.

– Jag tycker att det är helt fruktansvärt att något sådant här kan få hända. Att det inte är bättre säkerhet, sa Roberts mamma Malin i en tidigare intervju.

Robert Lindvall, 18, dödades av en brunbjörn i Orsa djurpark. Björnarna grävde in sig från ett angränsande hägn.

ANNONS