Glädjetjut i backen när snön möter midnattssolen

Av: Sophie Tanha

Publicerad:

I Kiruna har ett annorlunda nattliv tagit form.

Stadens backar är fortfarande täckta av vinterns snö – samtidigt som midnattssolen står högt.

– Det var många som tjoade till med glädjerop i backen, säger Kirunabon Andreas Fredriksson.

– Kombinationen av första natten med midnattssol och mycket snö i backen var speciell. Många var där och verkade tycka likadant, vilket var kul, säger Andreas Fredriksson, på morgonen efter årets första midnattssol i Kiruna.

Under natten till torsdagen vallfärdade Kirunabor till den någorlunda centrala slalombacken Luossabacken. Själv har Andreas Fredriksson, som bott i Kiruna under större delen av sitt 45-åriga liv, aldrig tidigare varit med om något liknande.

– Många barn som inte kommit upp i skidåkarålder förrän nu var där och åkte, det var långa köer och riktigt bra stämning. Flera ropade hur härligt det var när de åkte nedför, säger han.

Full fart i backen.
Foto: Privat
Full fart i backen.
Foto: Privat
Luossabackens snö och sol lockade ut många Kirunabor.

Går att åka ett bra tag till

Efter en mycket snörik vinter i norra Lapplandsfjällen ligger det nu kvar mer än en meter snö, enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

– Det kommer gå att åka skidor ett bra tag till. Hur länge kan jag inte svara på, men Riksgränsen brukar ju ha öppet på midsommar.

Men för Andreas Fredriksson och alla andra runt Luossabacken var det tur att de passade på – för efter en 209 dagar lång säsong stänger backen nu för sommaren.

Att den ens kunde hålla öppet så här länge beror på den kyliga starten på maj.

– Allra längst i norr ligger oftast snön kvar så här i slutet på maj, men de stora snömängderna i år gör att snödjupet varit större än normalt på många håll, säger Mikael Sjöstrand.

Foto: Peter Sandström
Publicerad:

LÄS VIDARE