Flera svåra mc-olyckor – "sänk hastigheten"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Pontus Lundahl/ TT
Att ge sig ut på motorcykeln i sommarvärmen kan ge en frihetskänsla. Men tänk på farten, uppmanar Jesper Christensen, generalsekreterare vid Sveriges Motorcyklister.

Den man som skadades i en motorcykelolycka utanför Kungbacka har dött. Det är det andra dödsfallet i en motorcykelolycka i Sverige under söndagen.

I Askersund, Växjö, Kungsbacka och i Strängnäs har trafikolyckor med motorcyklar inträffat under söndagen. Två personer var inblandade i olyckan utanför Kungsbacka. En man har dött i samband med olyckan och en kvinna är allvarligt skadad. Det är den andra dödsolyckan som inträffat under dagen efter att en kvinna avlidit i samband med Strängnäsolyckan.

Även i Falun inträffade en motorcykelolycka under eftermiddagen där föraren krockade med ett rådjur, men klarade sig med lindriga skador. Att flera olyckor med motorcyklar inträffar vid den här tiden på året är vanligt.

– Det här händer varje år vid den här tiden. Det blir lätt dramatiska skador när man är så oskyddad på motorcyklar, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

I både Kungsbacka och i Askersund blev motorcyklisterna allvarligt skadade. Anledningen till att olyckan är framme är att många tar ut sina motorcyklar för första gången för säsongen så här års. Och många kan vara extra åksugna nu under coronapandemin.

Grus på vägarna

– Det är ju säkert många som suttit inne i karantän och inte sett andra människor på länge. Sedan ger man sig ut på vägarna och känner en stor frihetskänsla. Då tappar man lätt proportionerna lite, säger Jesper Christensen.

Att det finns en hel del grus kvar på vägarna från vinterns halkbekämpning kan också bidra till att flera olyckor inträffar nu i maj. Men det finns enkla knep att ta till för att se till att olyckan inte är framme.

– Se till att sänk hastigheten och njut extra mycket av sommarvärmen istället. Ge varandra tid på vägarna, säger Jesper Christensen.

"Öka medvetenheten"

Samtidigt pekar han på att det också är viktigt att ha rätt utrustning som ändamålsenliga kläder som skyddar samt en bra hjälm.

– I ärlighetens namn är risken för skador med motorcykel liten om man gör allt rätt. Var nykter, ha rätt körkort och följ trafikreglerna, säger han.

Coronapandemin har också gjort att SMC inte kunnat ha sina sedvanliga kurser och fortbildningar för motorcykelintresserade.

– Vi följer Folkhälsomyndigheternas direktiv. Men hoppas att vi kan komma igång med utbildningarna senare. Något som också kan öka medvetenheten ute på vägen, säger Jesper Christensen.

Publicerad: