Irak

Flera skadade vid nya protester i Irak

Av: 

TT

Regeringskritiska demonstranter flyr undan säkerhetsstyrkornas tårgas vid protester i Bagdad på söndagen.
Regeringskritiska demonstranter flyr undan säkerhetsstyrkornas tårgas vid protester i Bagdad på söndagen.

NYHETER

Flera personer har skadats i Irak i nya sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. De protesterande har kastat sten och bensinbomber mot säkerhetsstyrkorna som svarat med tårgas och skottlossning.

Myndigheternas senaste försök att bryta upp demonstrationerna kom efter det att shiapredikanten Moqtada al-Sadr på lördagen meddelat att han inte längre kommer att stödja de regeringskritiska protesterna.

Hans anhängare har underblåst protesterna och även skyddat demonstranterna, men började på lördagen att dra sig tillbaka. Säkerhetsstyrkorna började då riva avspärrningarna vid Tahrirtorget i Bagdad där demonstranterna tältat sedan oktober.

Det gav protesterna ny fart.

– Jag går inte ut och protesterar ofta, men jag gör det i dag för vad de gjorde i går, jag vill visa mitt stöd för mina bröder på Tahrirtorget, säger studenten Hussain Ali till Reuters.

Minst 14 personer uppges ha skadats i huvudstaden under dagen. I Nassiriya i södra Irak har minst 17 demonstranter skadats, varav fyra fått skottskador, enligt källor inom polis och sjukvård.

Protesterna fortsatte även i flera andra städer där säkerhetsstyrkorna försökt bryta upp demonstrationerna som pågått sedan oktober. De började som en protestaktion mot arbetslöshet och korruption, men när de möttes med våld övergick de snabbt till krav på regeringens avgång.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Raketer träffade USA-ambassad

ÄMNEN I ARTIKELN

Irak

Tahrirtorget

Bagdad