John Bolton

Boltons bok pressar senaten att kalla vittnen

Av: 

TT

John Bolton. Arkivbild.
John Bolton. Arkivbild.

NYHETER

Uppgifter från den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton i en opublicerad bok kopplar ihop frysningen av militära stödpengar till Ukraina med att USA:s president Donald Trump ville att landet skulle utreda korruptionsmisstankar kopplade till hans rival Joe Biden.

Den republikanske senatorn Mitt Romney säger att sannolikheten nu har ökat för att åtminstone fyra republikanska senatorer kommer att vilja kalla John Bolton som vittne i de pågående riksrättsförhören.

Fyra röster till är precis vad Demokraterna behöver för att kunna kalla in Bolton som vittne.

Enligt boken ska Trump ha sagt till Bolton att han ville fortsätta att frysa ett stöd på 391 miljoner dollar till Ukraina, till dess att landet hjälpte till med en utredning av hans politiske motståndare Joe Biden och dennes son, rapporterar The New York Times.

Sprängstoff

Tidningen har läst ett utkast av boken. Utkastet ska Bolton ha skickat till olika samarbetspartner den senaste tiden, och en kopia ska också ha sänts till Vita huset för genomgång innan boken kan släppas. Flera personer som läst utkastet har återgett det för tidningen.

Trump fick själv frågor om boken i samband med en pressträff på måndagen, men svarade då att han inte sett något bokutkast.

Innehållet i boken ser alltså redan nu ut att bli sprängstoft i riksrättsrättegången som pågår i senaten mot Trump. Utöver Mitt Romney har även den republikanska senatorn Susan Collins sagt att boken "stärker vittnesfrågan".

Trumps försvar bygger bland annat på att stoppet av stöd till Ukraina inte hade med begäran om utredningen att göra. Demokraterna har krävt att få kalla bland andra just Bolton som vittne, och flera tongivande personer säger att tidningens uppgifter förstärker det behovet.

Trump har tidigare sagt att han i och för sig gärna skulle se att Bolton vittnade, men att det skulle innebära en fara för rikets säkerhet.

Flera personer vittnade medan riksrättsprocessen behandlades i representanthuset. Men när fallet gick till kongressens andra kammare senaten har ledningen för den republikanska majoriteten där hittills inte tillåtit vittnen.

Uppmanats att ej samarbeta

Själv meddelade Bolton i början av januari att han "efter noggrant övervägande" var redo att vittna om han blir kallad.

I ett tidigt skede av riksrättsprocessen beordrade Vita huset Bolton och andra att inte samarbeta med utredningen.

Förutom anklagelsen om makmissbruk angående misstankar om påtryckningar gentemot Ukraina för sin egen politiska vinning, är Trump också anklagad för förhindrande av kongressens arbete. Den syftar på att Vita huset vägrat tillhandahålla efterfrågade dokument under riksrättsutredningen och uppmanat sin personal att inte vittna under de första förhören.

En majoritet av de republikanska senatorerna avfärdar riksrättsprocessen som "en charad" och "en häxjakt".

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Bolton i bok: Trump ville frysa stöd för att pressa Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

John Bolton

Donald Trump

Amerikansk politik

Joe Biden

Ukraina