Forskning & vetenskap

Ny studie: Kvinnor föredrar skäggiga män

Men inte om de oroar sig för löss och loppor

Av: 

Claes Olsson

Skägg är mer attraktivt än slätrakat, enligt ny studie.
Skägg är mer attraktivt än slätrakat, enligt ny studie.

NYHETER

Nog är det individuellt om man tycker skägg är attraktivt eller inte. Men en ny studie visar på en oväntad faktor som spelar roll: huruvida man är rädd för löss och loppor.

Skägg eller inte skägg – en ständig fråga för män i alla tider. Forskare har flera gånger försökt ta till vetenskap för att svara på om ansiktsbehåring är attraktivt eller ej.

Skägg gör män oemotståndliga – men bara i längre relationer, konstaterade man i en studie från University of Queensland 2016. Nu har forskare vid samma universitet intervjuat nästan 1 000 heterosexuella kvinnor för att svara på frågan ”är skägg attraktivt?”, rapporterar The Guardian.

Skägget vann

Deltagarna fick se bilder på män med olika nivå av ”maskulinitet” och bedömde sedan hur attraktiva de var. Exempel på maskulina drag var skägg, tydlig käklinje och framträdande ögonbryn.

Resultatet visade att kvinnorna generellt sett föredrog män med skägg. Men det fanns andra faktorer som spelade roll. Kvinnor som inte föredrog skägg visade sig vara mer äcklade av ektoparasiter som loppor, löss och fästingar.

Ett arv

– Det här är troligtvis ett evolutionärt arv. I dag, med ökad skäggskötsel och hygien, finns den här kopplingen mellan hårighet och ektoparasiter inte längre. Men den bilden kanske fortfarande finns kvar, säger Anthony Lee, en av forskarna bakom studien, till The Guardian.

Vidare hävdar han att män inte bör välja mellan skägg eller inte skägg endast baserat på en studie.

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

LÄS VIDARE

Forskare: Skägg gör män oemotståndliga

ÄMNEN I ARTIKELN

Forskning & vetenskap

Maskulinitet

Fästingar

Löss