Conte: Jag avgår om ni inte slutar tjafsa

Av:  TT-Reuters

Italiens premiärminister Giuseppe Conte vid presskonferensen i Palazzo Chigi.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte vid presskonferensen i Palazzo Chigi.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har tröttnat på käbblet inom regeringen.

Nu hotar han med att avgå om inte tjafset upphör.

Den bräckliga regeringskoalitionen mellan Lega och Femstjärnerörelsen (M5S) har präglats av bråk.

– Jag ber båda sidor att göra ett val och att berätta för mig om de fortfarande vill upprätthålla regeringens förpliktelser, säger Conte vid en presskonferens, i Palazzo Chigi i Rom.

Conte har ett klart besked om vad som händer om man inte enas:

– Jag kommer helt enkelt att avgå, säger han.

Parlament kan upplösas

Om inte käbblet upphör kan president Sergio Mattarella upplösa parlamentet redan i juli, skrev de italienska tidningarna Il Fatto Quotidiano och Corriere della Sera inför Contes besked. Främlingsfientliga Lega och det populistiska antietablissemangspartiet M5S är oeniga i en rad olika frågor inom det kompromisstyngda samarbetet.

Relationen Lega och M5S var ansträngd sedan tidigare, men försämrades ytterligare under upptakten till EU-valet den 26 maj. Lega, som driver en hätsk kampanj mot såväl migranter som EU, fick över 34 procent av rösterna i valet. Sedan dess har partiledaren Matteo Salvini, stärkt av resultatet, lovat kraftiga skattesänkningar och avfärdat EU-kommissionens krav på bättre budgetkontroll.

Komplex budget

Conte, som står nära M5S, understryker vid presskonferensen att regeringen måste respektera EU:s budgetregler. Han betonar också att regeringen står inför en komplex budget för 2020 senare i år och att medborgarna måste kunna känna förtroende för finansmarknaderna.

Italien har EU:s näst högsta statsskuld i förhållande till BNP och brottas med skenande statsutgifter, ett problem som inte blivit mindre av regeringens vallöfte att dela ut medborgarlön till 2,7 miljoner italienare.

Både Matteo Salvini och Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio försäkrar efter presskonferensen sina förpliktelser i regeringssamarbetet, men förnekar att de varit delaktiga i att skapa politiskt tumult.

"Vi är redo, vi vill gå vidare, vi har ingen tid att förlora", skriver Salvini på Twitter.

"Detta är den enda möjliga regeringen, som bäst kan tjäna nationen", skriver Di Maio.

Publisert:

LÄS VIDARE