Hård kritik mot ledningen: ”Skulle önska att de lämnar”

Hyresgästföreningens medlemmar kräver avgång

Hyresgästföreningens medlemmar rasar över att deras pengar använts till miljonlöner åt rekryterare och bonusresor med massage, whiskey och hundspannsturer.

Flera medlemmar meddelar nu att de lämnar organisationen samtidigt som det riktas avgångskrav mot förbundsordförande Marie Linder och förbundschef Jonas Nygren.

– Jag blir fruktansvärt upprörd när jag hör det här. Jag skulle önska att de lämnar sin post, säger Zara Glans, medlem sedan närmare 30 år.

Många medlemmar och hyresgäster rasar efter Aftonbladets avslöjanden om medlemsvärvarnas miljonlöner och bonusresor.

Hyresgästföreningens ledning bedömde under tisdagen läget som så kritiskt så att man beslutade att tillfälligt stoppa medlemsrekryterarna från att gå ut och knacka dörr, ett beslut som gäller tills vidare.

– Det var ett beslut som ledningen tog i och med den granskning som är och de tyckte att det är bättre att medlemsrekryterarna gör annat i dag, säger Sofia Zouagui, pressekreterare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens får också hård kritik på sin Facebooksida och flera personer talar om att lämna föreningen eller kräva tillbaka pengar.

Flera medlemmar har även hört av sig till Aftonbladet och säger att de ska lämna organisationen.

”Absolut oacceptabelt”

Zara Glans, 59, är en av många kritiska medlemmar. Hon bor i en hyresrätt i Stockholm som hon stod i bostadskön i 19 år för att få.

Efter att ha tagit del av Aftonbladets avslöjanden riktar hon hård kritik mot miljonlönerna.

– Det är absolut oacceptabelt. De förstår ju inte hur vi vanliga hyresgäster har det. Den ständiga ångest vi känner. Hur ska vi kunna betala vår hyra. Var ska vi bo.

”Fruktansvärt besviken och upprörd”

Hon blir minst lika upprörd när hon kommenterar bonusresorna som kostat över 2,6 miljoner kronor.

– Jag blir så fruktansvärt besviken och upprörd. Nej, alla vi medlemmar måste protestera mot det här!

Hon säger att hon är “chockad” över att Hyresgästföreningen använt medlemspengar till bonusresor över hela Europa, där man bland annat har fått massage, haft whiskeyprovning i Dublin och åkt på hundspannsturer för närmare 50 000 kronor.

”Det ska inte gå till massage”

– Våra medlemspengar ska gå till att hindra att hyrorna blir för höga. Det ska hindra att hyresgäster måste flytta från sina lägenheter när de har renoverats, de ska hindra att Stockholmshyror införs och att allmännyttan säljs ut. Det ska inte gå till massage. Jag blir fruktansvärt upprörd när jag hör det här.

Blir du arg?

– Jag blir fruktansvärt arg.

Avgångskrav på ledningen

Samtidigt säger Glans att hon inte har förtroende för förbundsordförande Marie Linder och förbundschef Jonas Nygren.

- Nej. Alltså, jag skulle önska att de lämnar sina poster. Det måste ske en förändring inom Hyresgästföreningen.

Vad skulle du vilja säga till de högsta cheferna?

– Jag undrar hur ni kan sova om nätterna. Skäms ni inte?

Du har själv betalat in åtskilliga tusen genom åren. Hur känner du för att dina pengar går till whiskey, miljonlöner, massage och hundspannsturer, middagar runt om i världen. Vad tänker du om det?

– Jag tänker att jag skulle vilja reklamera min medlemsavgift. För om de har råd att betala det där så får de gärna betala tillbaka de 30 000 jag har betalat under åren.

Aftonbladet har framfört Zara Glans kritik till Hyresgästföreningen och kommunikationschefen Caroline Thunved svarar:

– Det är jättetråkigt och jag vill framföra till henne att jag tycker att det är synd att hon tycker så. Enskilda personers agerande har ju ingenting med Hyresgästföreningen som organisation att göra. Jag vill att hon ska fortsätta känna sig trygg.


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE