Efter sjösjuka och storm – nu är Greta Thunberg på rätt väg

avJasmin Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Klimataktivisten Greta Thunberg är på väg mot Europa efter sin USA-resa.

Hon seglar tillsammans med en ny besättning och fick en tuff start på resan, men nu har vindarna vänt.

”Vi är nöjda med var vi är på väg just nu och fattade ett beslut som ett team”, skriver seglaren Nikki Henderson på Facebook.

Nu har det gått två dagar sedan miljöaktivisten Greta Thunberg satte ner foten på segelbåten från USA mot Portugal tillsammans med ett australiskt Youtube-par och proffsseglaren Nikki Henderson. Den senare har skrivit en uppdatering från resan på sin Facebook sida där hon berättar hur det gått hittills.

”De första 24 timmarna har varit tuffa”

I inlägget beskriver hon att de första 24 timmarna varit tuffa, eftersom Greta, Elayna Carausu och bebisen Lenny legat däckade i sjösjuka. Nikki Henderson fick då tillsammans med kapten Riley Whitelum flytta på varje segel på båten, vilket var tufft rent fysiskt. Hon berättar också att de som ett team fattade ett gemensamt beslut – att ändra rutten söderut:

”Vi är nöjda med var vi är på väg just nu och fattade ett beslut som ett team – söderut – bort från vad som ser ut som de hårdaste vindarna”.

Resan över Atlanten innebär stora risker

Enligt Einar Halldin, som grundat More Sailing, är rutten mot Europa farlig.

– Jag skulle inte rekommendera att segla över Atlanten så här års. Det är mycket stormar ute på havet, berättar han i Aftonbladet Morgon.

Ifall segelbåten skulle hamna i en nödsituation berättar Einar Halldin att hjälp kan dröja.

– Det är nog inte säkert att hjälpen kommer dit om du är där ute. Du får försöka segla till den sidan du har medvind. Det kan dröja dagar innan någon containerbåt kan vara till hjälp, säger han.


PODD Så stor är Greta Thunberg i världen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Nivette Dawod om Greta Thunbergs tal i FN.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA