79% RABATT
850 SEK
Tolv kriminella i Malmö kallades till ett möte med polisen, ett så kallat ”call-in”.
De som dök upp tycks också ha uppfattat budskapet.
– Det gick in, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.
Inspirerade av amerikanska Group Violence Intervention (GVI) startade Malmöpolisen satsningen ”Sluta skjut”. Projektet har varit igång i ett och ett halvt års tid och via så kallade call-in och custom notification möter kriminella personer polisen.
– Det är den metoden som vi använder i Malmö nu för att på sikt se om vi kan påverka personer i de mest våldsamma grupperingarna att helt enkelt ta bort fingret från avtryckaren, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.
På tisdagen arrangerade polisen för tredje gången ett call-in, en form av informationsmöte där budbärare från kriminella grupperingar tar del av budskapet ”Sluta skjut” och sedan för vidare kunskapen till den gruppering där hen ingår.
– Vi hade kallat tolv stycken. Nio kom hit och åtta fullföljde mötet, säger Boel Håkansson, verksamhetsutvecklare vid Noa, polisens Nationella operativa avdelning.
De som inte dök upp trots kallelse riskerar att frihetsberövas och dömas till fängelse.
ANNONS
Köp en deal, spara upp till 90%
79% RABATT
850 SEK
74% RABATT
995 SEK
74% RABATT
995 SEK
50% RABATT
747 SEK
60% RABATT
519 SEK
54% RABATT
590 SEK
50% RABATT
495 SEK
51% RABATT
99 SEK
53% RABATT
1895 SEK
75% RABATT
499 SEK
79% RABATT
850 SEK
74% RABATT
995 SEK
74% RABATT
995 SEK
50% RABATT
747 SEK
60% RABATT
519 SEK
54% RABATT
590 SEK
50% RABATT
495 SEK
51% RABATT
99 SEK
53% RABATT
1895 SEK
75% RABATT
499 SEK
Med anledning av den senaste tidens skjutningar och sprängningar i staden fanns där en oro inför mötet – men efteråt var polisen nöjd.
– Jag skulle vilja påstå att detta var ett call-in där vi såg på dem allihop att det gick in, det satte sig verkligen, säger Stefan Sintéus till TT.
Call in-möten föregås av förmöte med Skånes Universitetssjukhus (SUS). När det väl är call-in informerar sedan myndigheter, kommun och civilsamhälle i en timme de kallade budbärarna. På plats återfinns även publik från civilsamhället.
– Vi berättar och går igenom utifrån hur vi känner när vi tar emot en patient i vårt traumateam. Då går vi igenom hela berättelsen för hur det kan se ut, säger Lizet Vargas, som ingår i SUS traumateam.
Moderator på call-in är Dejan Mijic från frivården.
– Det är jätteviktigt att de får veta att om de vill förändra sina liv så finns det jättemycket hjälp vi kan erbjuda. Det vill vi att de ska veta och sprida vidare, säger Mijic.
De kriminella grupperingarna som representeras på mötet har valts ut av polisen.
– Vi vill ha representanter från olika grupper. Vi väljer ut de som frivården har möjlighet att kalla hit, tittar på att de kan vara budbärare genom att ta emot budskapet och sprida vidare det till sin grupp, säger Boel Håkansson och berättar att det under de tre mötena varit såväl återkommande besökare som budbärare från nya grupperingar.
Från polisiärt håll är man tydlig med att den fredliga kommunikationen de har med kriminella inte innebär att de våldsamma grupperingarna har något val. De som inte lyssnar på budskapet vid exempelvis en call-in får enligt polisen ett extra fokus riktat mot sig.
Sedan man hade sitt andra call-in i april har polisen fokuserat på elva personer i den mest våldsamma gruppen i Malmö. Sju av dessa sitter i dag frihetsberövade medan tre andra är brottsmisstänkta.
I de olika delarna av ”Sluta skjut” har polisen haft kontakt med cirka 220 stycken personer som är verksamma inom våldsamma grupperingar i Malmö.
– Det är en lång process att lämna ett kriminellt liv men ett 30-tal personer har visat intresse för ett fortsatt stöd, säger Håkansson.
Nästa år kommer en utvärdering av ”Sluta skjut” att göras och först då kan man få en tydlig bild av om den haft några effekter. Hos polisen tror man dock att satsningen gjort nytta.
– Vi har under en längre tid sett att brottsligheten i Malmö sjunker, både vad gäller skjutningar och sprängningar. Sen är det väldigt tidigt att säg vad det beror på men vi tror ändå att detta är ett av verktygen som påverkat de kriminella i Malmö, säger Sintéus.
Förutom call-in och custom notification - vilket är hembesök - innebär ”Sluta skjut”-satsningen även arbete med kartläggning av kriminella och analys av brott, ett ökat fokus på de mest kriminella och sociala insatser för att hjälpa personer som vill lämna den brottsliga banan.
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med kriminologen Sven Granath om hur man gör för att stoppa en våldsspiral.