Efterlyser saknad valp efter rånet på kenneln: ”Den kan bli sjuk”

avSusanna Nygren

En golden retriver-valp saknas fortfarande efter det brutala rånet på kennelägaren Eivor Nilsson.

Åklagare Christoffer Ramqvist vädjar nu till allmänheten för att valpen ska komma till rätta.

– Hör av er till polisen om ni vet något. Om inte annat för valpens skull. Den kan bli sjuk, säger Christoffer Ramqvist.

I januari överfölls och rånades 51-åriga hunduppfödaren Eivor Nilsson. Hon blev brutalt misshandlad och slagen med tillhygge i huvudet.

– Jag trodde min sista stund var kommen. Jag tänkte ”Är det så här det ska sluta. Att jag dör nu”, sa Eivor en vecka efter rånet.

Rånarna fick med sig sex av Eivors golden retriver-valpar.

Tack vare tips från allmänheten och polisärt spaningsarbete sitter nu två män, 34 och 27 år gamla, häktade misstänkta för grovt rån. Åklagare Christoffer Ramqvist tror att han kommer kunna väcka åtal inom tre veckor. Men han är bekymrad. En valp är fortfarande försvunnen.

Fem valpar har hittats. Den sjätte är försvunnen. Den borde vara ungefär 4–5 månader gammal nu, säger Christoffer Ramqvist.

1 av 4 | Foto: Andreas Hillergren
Flera av Eivors valpar har nu återfunnits, men en saknas ännu. Om den inte hittas riskerar den att bli sjuk, säger åklagare Christoffer Ramqvist.

Har använt täcknamn

Rånarna ska ha använt namnet ”Martin Hansson” som ett täcknamn i annonser när valparna skulle säljas. Har man köpt en valp från en annons där säljaren kallar sig så ska man höra av sig till polisen. Inte minst för valpens skull, menar Christoffer Ramqvist.

– Den har inte fått alla vaccinationer som en valp ska ha och riskerar att bli sjuk.

Fallet med de försvunna valparna har väckt stort engagemang. Redan i januari hade polisen fått in ett femtiotal tips och i februari kunde polisen gripa två misstänkta.

Genom att gå igenom de misstänktas telefonlistor hittade polisen ett par av de stulna valparna. Dessutom hörde nyblivna hundägare av sig när de insåg att de kanske köpt en stulen valp.

”Gråt och tandgnissel”

Christoffer Ramqvist berättar att det har varit upprörda känslor när folk förstått att de måste lämna ifrån sig en valp.

– Det har varit mycket gråt och tandagnisslan. Det är surt att behöva lämna ifrån sig en valp som man fäst sig vid. Men det är nog ännu surare att få en spade i huvudet eller vad det nu var som Eivor fick – och blev rånad. Det måste man tänka på, säger han.

Har man uppgifter om den sjätte valpen ska man ringa 114 14 och begära att få prata med Joakim Olsson eller Sofie Silverbern, polisen i Kristianstad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Brott

Rån

AB Voice