Här tar Runepär sina första stapplande steg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

På en liten gård utanför Uppsala har man fått tillökning av den något ovanligare sorten.

För några dagar sedan föddes nämligen alpacka-bebisen Runepär.

Sedan de fyra Alpackorna, Momoko, EmmaMaria, Gerda och Doris flyttade till den lilla gården utanför Uppsala har paret Ida och Viktor Ek gått i väntans tider då tre av dem var dräktiga när de flyttade in på gården.

Men så, för bara några dagar sedan, blev babylyckan total när paret upptäckte att en av alpackorna plötsligt hade fått minderårigt sällskap i hagen.

– Någon gång på morgonen i söndags, tror vi, hade den första lilla bebisen kommit. Viktor gick ut på morgonen för att titta till alla djuren, och plötsligt ringde han mig och skrek i luren ’vi har fått en bebis’, säger Ida Ek.

– Det var EmmaMaria som hade fått den första bebisen, och ganska snart såg vi att det var en liten pojke, en liten Runepär.

Före och efter. Doris, EmmaMaria och Gerda i väntans tider. Och så nyfödda Runepär såklart.
Foto: IDA EK
Före och efter. Doris, EmmaMaria och Gerda i väntans tider. Och så nyfödda Runepär såklart.

Tillhör släktet kameldjur

Alpackor, som tillhör släktet kameldjur, härstammar från Peru, Bolivia och Chile, och har blivit allt populärare i Sverige efter att det blev godkänt med export på 80-talet.

Foto: IDA EK
Runepär, här tillsammans med mamma EmmaMaria, som föddes för bara några dagar sedan.

Första stapplande stegen för Runepär

Väntan har varit lång, extremt lång, för Uppsalaparet som för nästan exakt ett år sedan fick det något udda tillskottet på sin lilla gård.

– Alpackor är dräktiga i ungefär elva månader, så det har blivit många dagars väntan. Men nu är vi så glada, fortsätter Ida Ek som hoppas på ytterligare bebisar inom en snar framtid.

– Både Doris och Gerda är också dräktiga, så vi hoppas att det kommer fler bebisar snart. Vem vet, det kanske har kommit någon till redan nu, jag ska strax gå och titta igen.

Vad är det bästa med alpackor?
– Deras härliga personlighet. De är lugna, charmiga men lite knasiga. Jag har aldrig skrattat så mycket som jag har gjort sedan vi fick hem dem.

Har ni bestämt namn om det blir fler?
– Vi har lite olika förslag. Just nu har vi Holmfrid och BrunHilda högst upp på önskelistan, men vi får väl se vad vi får först.

Den som vill ha mer av Runepär, och de andra alpackorna, kan följa dem på gårdens egna instagram-konto.

Foto: IDA EK
Runepär och Viktor Ek kollar in varandra.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN