Coronapandemin

Bolsonaro: Jag kan inte utföra mirakel

Av: 

TT

NYHETER

Medan antalet döda i coronaviruset stiger i Brasilien fortsätter ordkriget om vem som är ansvarig för landets svar på pandemin.

– Jag är ledsen, men vad vill du att jag ska göra?, säger president Jair Bolsonaro på frågan om sitt ansvar.

Dödstalet i coronapandemin växer i Braslien. Under onsdagen rapporterades 449 nya avlida och totalt har 5 466 personer avlidit i covid-19 i landet. 78 162 smittofall är konstaterade.

Samtidigt tvår president Jair Bolsonaro sina händer och vill inte ta ansvar för hanteringen av coronakrisen. I stället säger han att är det landets guvernörer som är ansvariga och att "fakturan" för de avlidna borde skickas till dem.

På frågan om vad hans ansvar är sade Bolsonaro:

– Den frågan är så idiotisk att jag inte ens tänker svara.

Då hade han redan mötts av kritik efter att på frågan om sitt bemötande av coronaviruset svarat att han inte kan utföra mirakel, trots att hans mellannamn är Messias, och lagt till:

– Jag är ledsen, men vad vill du att jag ska göra?

"Värld av hat"

Bolsonaro har manat befolkningen att återgå till sina arbeten och tidigare kallat guvernörernas införande av karantäner i sina delstater "brott".

São Paulos guvernör João Doria sade på onsdagen att presidenten skulle ta sig ur sin bubbla i huvudstaden Brasilia och "sin värld av hat" och i stället besöka sjukhusen för att se hur människor dör.

Manaus, den största staden i Amazonas, varnar för att intensivvårdsplatserna är helt slut, och landets myndigheter varnar för att fler storstäder är nära att hamna i samma läge. I Rio de Janeiro säger guvernör Wilson Witzel att det offentliga sjukhusnätverket har kollapsat.

Kistorna börjar ta slut

Manaus borgmästare Arthur Virgílio Neto varnar för att situationen börjar bli ohållbar och beskriver scener som han själv säger "ser ut som något ur en skräckfilm".

– Vi är inte längre i en nödsituation, det här är en absolut katastrof, sade han till AFP tidigare i veckan när det dagliga dödstalet i staden gått från normala 20–30 till över 100.

– Manaus har absolut högsta prioritet, sade hälsominister Nelson Teich på onsdagen och lovade skicka fler respiratorer till staden.

Manaus största kyrkogård har börjat begrava de avlidna i massgravar om fem personer per grav och nu varnar Neto för att kistorna börjar ta slut och uppmanar befolkningen att anhöriga ska låta kremera sina döda.

Staden har dock slutat begrava de döda ovanpå varandra, efter att anhöriga klagat.

Men det är osäkert om fler kistor kommer. Amazonas delstatsregering har bett Bolsonaros centralregering om att 2 000 kistor ska flygas in från São Paulo, hjälp som hittills nekats.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu att köpa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Jair Bolsonaro

Brasilien

Coronaviruset