Mordet på Engla

Anders Eklund ville bjuda in Englas mamma till fängelset

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

Han bråkar med andra intagna, stirrar på kvinnliga anställda – och får minigolfpermissioner.

Dubbelmördaren Anders Eklund säger sig även vilja träffa sitt brottsoffers mamma på fängelset.

– Han försöker bara låtsas att han har förändrat sig, säger Englas mamma Carina Höglund.

Anders Eklund i rätten.
Anders Eklund i rätten.

I oktober 2008 dömdes Anders Eklund till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt på tioåriga Engla Höglund i Stjärnsund i Dalarna tidigare samma år. Under rättegången erkände han även mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun år 2000 och dömdes för försök till våldtäkt på en kvinna i Sandviken, samt för barnpornografibrott.

I dag sitter Eklund, 54, på Tidaholmsanstalten – dit han flyttades 2014 efter att ha slagits blodig av sina medfångar på Norrtäljefängelsets avdelning för sexualbrottslingar. Eklund har varit ute på 12 ”lufthålspermissioner” på fyra timmar åt gången – bland annat för att köpa glasögon, fika och spela minigolf. Sedan i december har han även beviljats två normalpermissioner på fyra timmar, övervakad av tre civilklädda fängelseanställda.

Han har enligt Aftonbladets uppgifter haft samtal med psykologiprofessorn Sven Åke Christianson – som ledde terapin av Thomas Quick (numera Sture Bergwall) – och därefter fortsatt med en terapeut från Röda Korset, men velat flyttas till ett fängelse med tillgång till psykologer för sexualbrottslingar.

Bråkar med andra intagna

Tio år efter domen fick Eklund möjlighet att be om att få sitt straff tidsbestämt. Begäran avslogs i fjol då Örebro tingsrätt beslutat att det finns en ”konkret och beaktansvärd risk för att Anders Eklund återfaller i brottslighet av allvarligt slag”.

På Tidaholm har det inte varit konfliktfritt kring Eklund, som enligt Aftonbladets källor flera gånger varit otrevlig och räckt finger mot personal, bråkat med andra intagna och stirrat obehagligt på kvinnliga anställda.

Vid flera tillfällen har han tvingats hållas i avskildhet ”för att ordning och säkerhet ska kunna upprätthållas” och enligt Kriminalvårdens dokument är medintagna ”fientliga och hatar hans brott”.

I somras sa han till en annan intagen att han borde sköta sin hygien bättre för att slippa få stryk. Medfångarna anser, enligt Aftonbladets uppgifter, att Eklund är den som startar intrigerna på avdelningen – för att omplaceras från Tidaholm. Eklund ska i sin tur ha påstått att det pågår en utfrysning mot honom där andra intagna vägrat prata med honom eller ta i saker som han haft sina ”äckliga pedofilhänder” på.

Englas Mamma Carina Höglund.

Vill träffa brottsoffers mamma

Sommaren 2018 uppgav en kvinna på Eklunds avdelning att han varje gång de talats vid kommenterat hennes kropp och utseende – och i bland stod och stirrade på henne på avstånd.

En annan gång hade Eklund satt sig på en bänk mittemot två kvinnliga vårdare, tittat upp och ner på dem och ”klätt av dem med blicken”. När kvinnorna pratat med honom hade han gått in och fortsatt stirra på dem från ett fönster.

I december i fjol frågade Anders Eklund fängelsepersonalen om ett brottsoffers mamma skulle tillåtas komma på besök. Englas mamma Carina Höglund, som tidigare begärt om att få träffa sin dotters mördare, tror att det var henne han syftade på.

– Det skulle kunna vara jag, säger hon.

– Jag har ju tjatat på honom i många år. Men jag har inte själv hört någonting från Kriminalvården eller så.

Kunde inte garantera säkerheten

Enligt Aftonbladets uppgifter svarade fängelset nej på Eklunds förfrågan. Det fanns inte tillräckligt med personal för att garantera den säkerhet som ett sådant möte skulle kräva, inte minst av hänsyn till fängelsets ansvar gentemot besökaren, var motiveringen. Carina Höglund tror inte att Eklund egentligen velat träffa henne, utan att förfrågan varit en del av ett spel för att framstå i bättre dager.

– Att han har begärt att få träffa mig nu äntligen beror väl antagligen på att han vill kunna få ett tidsbestämt straff, säger hon.

– Det kan vara ett försök från honom att låtsas att han är villig att mötas och att han förändrat sig.

När Eklunds begäran om tidsbestämt straff avslogs i fjol var Carina Höglund på plats i Örebro tingsrätt ”och tittade honom i ögonen”.

Vill ”störa hans mående”

Hon berättar att hon vid flera tillfällen sagt offentligt att hon velat möta sin dotters mördare i fängelset. Det har mest handlat om att påminna honom om vad han gjort, menar Carina Höglund.

– För mig handlar det mycket om att störa hans mående. Han ska inte få ett tidsbestämt straff någon gång liksom, säger hon.

– Jag tycker att det är bedrövligt av staten att ens utsätta oss brottsoffer för det här (möjligheten att en gång om året begära att få ett tidsbestämt straff) hela tiden. Det ska vara garanterade livstidsstraff för sådana som Anders Eklund.

Skulle du ha mött honom på Tidaholm om förfrågan godkänts?

– Jag skulle nog åka dit och träffa honom om läge gavs, det tror jag.

Är det någonting speciellt du tänkt på att du velat säga honom vid ett sådant möte?

– Ingenting jag skulle säga offentligt.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Engla Höglunds syster: Det kom som en chock för oss

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Engla

Anders Eklund

Kriminalvården

Tidaholm

Våldtäkt

Mord

Stjärnsund