Pence utan mask skapar rubriker

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s vicepresident Mike Pence utan ansiktsmask under en rundvandring på Mayo Clinic i Rochester, Minnesota.
Foto: Jim Mone/AP/TT
USA:s vicepresident Mike Pence utan ansiktsmask under en rundvandring på Mayo Clinic i Rochester, Minnesota.

När Mike Pence besökte ett sjukhus i Minnesota skapade han rubriker – genom att inte bära ansiktsmask.

– Som USA:s vicepresident testas jag med jämna mellanrum för viruset, och alla runt mig har också testats, förklarade Pence sin saknade mask.

Under besöket på sjukhuset och forskningsinstitutet Mayo Clinic stack Mike Pence ut från mängden, genom att som enda närvarande under ett rundabordssamtal och en rundvandring inte bära ansiktsmask.

Pence, som träffade såväl sjukvårdspersonal och patienter som forskare, bröt därmed mot sjukhusets regler och gick även emot rekommendationerna från USA:s smittskyddsmyndighet CDC om att alla bör täcka ansiktet, rapporterar amerikanska medier.

– Som USA:s vicepresident testas jag med jämna mellanrum för viruset, och alla runt mig har också testats, sade Pence till medier efteråt.

Tog bort inlägg

Pence hänvisade till tidigare riktlinjer från CDC och sade att masker skyddar smittade från att föra viruset vidare.

– Eftersom jag inte är smittad av coronaviruset tyckte jag ta det var ett bra tillfälle för mig att vara här, att kunna prata med dessa forskare och denna fantastiska sjukvårdspersonal och se dem i ögonen och tacka dem, sade Pence.

Efter att bilder på vicepresidenten utan mask skapat rubriker i USA raderade Mayo Clinic enligt Washington Post ett inlägg på Twitter, där de skrivit att de informerat Pence och hans stab om att ansiktsmasker är obligatoriska.

Trump: "Måste inte"

Pence är i gott sällskap i Vita huset i frågan om att inte bära mask. Även president Donald Trump har tvekat att ta på sig skyddet, och sagt att det är frivilligt.

– Man kan göra det men måste inte. Jag väljer att inte göra det, men vissa vill nog göra det och det är okej, sade Trump under den presskonferens i början av april då han läste upp CDC:s rekommendationer att använda ansiktsmask.

Publicerad:

LÄS VIDARE